Volledig scherm
Compositietekening van Fokko F. © Politie

Justitie gebruikt verdachte moord prostituee als proefkonijn

UpdateJustitie gaat een van moord verdachte man gebruiken als proefkonijn. In een poging om de moord te verklaren, ondergaat de verdachte experimenten met het antidepressivum paroxetine.

In januari 2013 werd prostituee Mariyana Lenarova (43) in de Groningse binnenstad om het leven gebracht. De moeder van twee kinderen bezweek in haar eigen peeskamer aan de gevolgen van meerdere messteken. In de buurt werden twee grote vleesmessen gevonden.

Vijf dagen na de moord werd verdachte Fokko F. opgepakt. De nu 46-jarige man kan zich naar eigen zeggen niets meer herinneren van zijn bezoek aan de prostituee. Hij slikte in die tijd het omstreden antidepressivum paroxetine (Seroxat), een medicijn dat volgens onderzoekers kan leiden tot heftige agressie.

Op initiatief van zijn advocaat Paul van Jaarsveld en met instemming van F. doen onderzoekers proeven in een klinische en gesloten omgeving. ,,Hij wordt eerst teruggebracht tot de dosering die hij in de periode van de moord zegt te hebben gehad'', aldus zijn raadsman. ,,Dan worden er wijzigingen aangebracht in de dosering om te kijken of hij ontregeld raakt. Dat doen ze onder meer met placebo's.''

,,Dit gebeurt dubbelblind'', legt de advocaat uit. ,,Mijn cliënt weet niet wanneer de medicatie aangepast wordt en het verzorgend personeel ook niet, zodat zij de uitkomsten niet kunnen beïnvloeden.'' Van Jaarsveld is er overigens niet zeker van dat zijn cliënt schuldig is aan de moord op de prostituee. ,,Maar stel dat hij het wel gedaan heeft, dan moet daar een reden voor zijn. Het is van belang dat de rechter precies weet onder welke omstandigheden het delict is gepleegd.''

Niet agressief
De raadsman hoopt dat uit het experiment zal blijken dat F. inderdaad vanuit het niets agressief kan worden van schommelingen in de dosering. Volgens Van Jaarsveld is uit het strafdossier geen enkele andere verklaring te halen voor een plotselinge geweldsuitbarsting.

De raadsman sluit niet uit dat het gebruik van paroxetine kan leiden tot ontslag van alle rechtsvervolging. Dat zou een celstraf uitsluiten, wel kan aan de moordenaar dan een maatregel worden opgelegd, zoals een gedwongen behandeling. Het experiment begint in juli. De rechtszaak volgt pas na de zomer.

Het middel paroxetine duikt steeds vaker op tijdens rechtszaken. De advocaat van de in 2014 voor moord veroordeelde Ids I. sprak eerder al van 'een maatschappelijk probleem'. Ook haar cliënt zou onder invloed van het middel gehandeld hebben. Zijn zaak loopt nog bij de Hoge Raad. Eerder kwam een rechter in Groningen in een ernstige bedreigingszaak tot een aanzienlijke lagere straf vanwege de invloed van paroxetine. Ook in de dubbele moordzaak in Baflo speelt het middel een rol.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat sommige mensen genetisch gevoeliger zijn voor het middel paroxetine. Zij lopen een verhoogd risico om gewelddadig te worden.