Justitie is liegen van De J. zat en eist nog langere celstraf voor moord op Everink

Eis: 20 jaarDe strafeis tegen voormalig tenniscoach Mark de J. voor het doden van zakenman Koen Everink pakt in hoger beroep twee jaar hoger uit. Justitie eist nu twintig jaar. De advocaat-generaal vindt met name het feit dat Everinks dochtertje (toen 6 jaar) haar vermoorde vader vond in een plas bloed, reden voor een nog zwaardere straf. 

De 32-jarige voormalig tenniscoach van Robin Haase werd vorig jaar - conform de eis - door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot achttien jaar cel voor het doden van zijn voormalige vriend en gokmaatje Everink bijna drie jaar geleden. De gokverslaafde De J. had een schuld van 80.000 euro bij de zakenman. Hij heeft altijd stellig ontkend. De J. zegt dat hij korte tijd was ontvoerd door een groep mannen en dat de ontvoerders Everink om het leven zouden hebben gebracht. In een civiele zaak werd De J. onlangs veroordeeld tot terugbetalen van 66.000 euro. Ook dat werd vandaag als extra bewijs ingebracht.

De J. was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Vorige week vrijdag was de eerste van twee zittingsdagen. Vandaag - de geboortedag van Everink - werd de strafeis tegen De J. geformuleerd. Dat werd een tegenvaller voor De J. die nog langer achter tralies dreigt te belanden. De advocaat-generaal hekelt ook de houding van De J. die blijft vasthouden aan zijn eigen theorie dat hij korte tijd werd ontvoerd na zijn bezoek aan Everink en dat die ontvoerders Everink zouden hebben omgebracht. Voor dat verhaal is nooit enig bewijs of zelfs maar een aanwijzing gevonden. 

Volledig scherm
Mark de J. (l) en Koen Everink (inzet) © ANP / Fotomontage AD

Liegen

De advocaat-generaal liet vandaag duidelijk blijken de buik vol te hebben van dat ‘verzinsel’ dat het voor de nabestaanden nog zwaarder maakt. ,,Hij liegt tegen de klippen op.’’ Justitie vindt dat dat ook in de strafmaat moet worden meegerekend, en drukt De J. op het hart openheid van zaken te geven.

Maar dat lijkt niet te gaan gebeuren, blijkt uit het verhaal van De J’s advocaat Pieter Hoogendam. Die blijft erop hameren dat er geen goed dna-onderzoek zou zijn gedaan en dat dat alsnog moet. 

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. De miljonair was met tientallen messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde terwijl zijn destijds 6-jarige dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die ’s ochtends haar vader vond.

Volledig scherm
Leden van het Landelijk Video Reconstructie Team in Bilthoven. De politie doet een reconstructie van de moordzaak op de Nederlandse ondernemer Koen Everink. © Erik van 't Woud