Volledig scherm
Johan Houwers. © anp

Justitie legt beslag op landgoed oud-VVD'er Johan Houwers

Justitie in Arnhem heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van voormalig Tweede Kamerlid Johan Houwers. Dat meldt het AD. Daarmee wil het Openbaar Ministerie (OM) zeker stellen dat de VVD'er na een eventuele veroordeling 'geplukt' kan worden van illegaal verkregen financiële voordelen. Ook is het beslag gelegd omdat het landgoed en de woning kunnen dienen als bewijsmateriaal van fraude.

Houwers trad vorige week af als Kamerlid. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Bij de aanvraag van zijn hypotheek in 2010 van 1 miljoen euro zou hij fraude hebben gepleegd door onjuiste inkomensinformatie door te geven.

Het beslag ligt op het bijna 8 hectare omvattende landgoed Den Olden Goor in Winterswijk.

Justitie benadrukt dat het vooronderzoek nog gaande is en dat nog niet is besloten of Houwers wordt vervolgd. 'De beslaglegging is een nieuwe stap in het lopende onderzoek,' zegt een woordvoerder tegen het AD. Justitie heeft Houwers inmiddels gesproken. Zij begon het onderzoek na aangifte door hypotheekverstrekker Aegon. Aegon heeft zelf geen beslag gelegd.

Houwers: 'Ik wacht de ontwikkelingen af'
Houwers wil niet veel kwijt over het beslag en de verdenkingen. 'Ik wacht de ontwikkelingen af. Ik weet niet wanneer er meer duidelijkheid is. Tot die tijd wil ik niet zeggen wat ik ervan vind', zegt hij tegen het AD.

Houwers (55) trad vorige week maandag terug als Kamerlid toen de verdenkingen bekend werden. Hij deed dat in lijn met de nieuwe VVD-integriteitsregels, die zijn opgesteld nadat de partij onlangs diverse malen in opspraak kwam door vertrokken partijleden. Bij zijn afscheid zei Houwers dat hij zijn best zal doen 'deze zaak af te wikkelen en mijn naam zo snel mogelijk te zuiveren'.

Beslag van justitie is opmerkelijk
Het beslag van justitie is opmerkelijk omdat het een oud-Kamerlid betreft, die zelf makelaar is, in de Kamer sprak over vastgoed en in Winterswijk jarenlang wethouder ruimtelijke ordening is geweest.

De omvang van hypotheekfraude ligt volgens de Nederlandse Vereniging van Banken op tientallen miljoenen per jaar, maar niet vaak wordt er voor een miljoen beslag gelegd. In juridische zin leidt fraude met de aanvraag van een hypotheek ertoe dat iemand ten onrechte goederen of geld bezit. Dat is witwissen en dat bezit kan met de 'pluk-ze-wetgeving' worden afgepakt. Juist VVD-minister Opstelten heeft in 2010 dit als speerpunt benoemd, op het moment dat Houwers in de Tweede Kamer zat. Opstelten steekt dit jaar 20 miljoen euro extra in de jacht op fraudeurs. Volgens de minister moet het plukken van criminelen duidelijk maken dat 'misdaad niet loont.'