Volledig scherm
© Thinkstock

Justitie maakt nog feller jacht op geld en spullen criminelen

UpdateJustitie gaat nog feller jagen op geld van misdadigers. Zodra criminelen in hoger beroep gaan, wordt bij hen opnieuw gezocht naar geld, sieraden, dure auto's en huizen.

Bij arrestatie wordt al beslag gelegd op het vermogen, maar daar komt een tweede ronde bij. Verdachten zijn vaak in staat geld of dure spullen verborgen te houden bij bijvoorbeeld vrienden of handlangers.

'We zien nog te vaak dat ze na hun veroordeling en straf hun vermogen weten te gebruiken om opnieuw te beginnen. Op dat moment willen we nog eens toeslaan om die tweede criminele carrière direct te beëindigen', zegt Charles Wiegant, van het Openbaar Ministerie in het Algemeen Dagblad.

De nieuwe werkwijze houdt in dat justitie bij de start van zaken die worden behandeld in hoger beroep, vaak een jaar later, nog eens langskomt om naar crimineel geld en goederen te zoeken en daar beslag op te leggen.

Tijdens de gerechtelijke procedures bij de rechtbank en het gerechtshof krijgt een crimineel op die manier twee keer een financiële tik te verwerken. Die methode, die het afgelopen halfjaar is getest, leverde tot dusver al 600.000 euro extra op. De verwachting is dat dit bedrag aan het eind van het jaar zal zijn opgelopen tot ruim 1 miljoen euro.

Ontnemingsprocedures worden apart van strafzaken gevoerd. Het OM merkt dat criminelen na hun veroordeling alsnog vermogen blijken te bezitten. Daarom is dit jaar de tweede plukronde ingevoerd. Daarin wordt gezocht naar geld en bezit dat eerder niet boven water is gekomen, omdat het bijvoorbeeld is ondergebracht bij contacten van de veroordeelde.

In 2012 plukte het OM voor bijna 50 miljoen euro. Het streven is om dit in 2018 te verhogen naar 100 miljoen euro.