Volledig scherm
Sukhoi, een Indiaas toestel van Russische makelij. © AFP

Justitie: Militair transport naar Rusland is ernstige zaak

Justitie eist een boete van 80.000 euro tegen het Nederlandse bedrijf dat militaire goederen naar Rusland heeft willen vervoeren. Tegen de directeur eist het OM een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Het bedrijf zegt niet te hebben geweten dat het militaire goederen naar Rusland exporteerde. ,,We waren niet op de hoogte", zei de directeur van het bedrijf vanmorgen in de Amsterdamse rechtbank. ,,We wisten alleen dat het om vliegtuigonderdelen ging. Pas toen de douane op de stoep stond, begreep ik dat er iets niet klopte." 

In een politieverhoor zou de directeur hebben gezegd wel te hebben geweten van het militaire karakter, maar hij ontkent dat nu in alle toonaarden.

Sancties

Het op Schiphol gevestigde expeditiebedrijf probeerde de uit Maleisië afkomstige zending in maart 2015 door te sturen naar een militair luchtvaartbedrijf in het Russische Jekaterinaburg. Het betrof onderdelen voor het radarsysteem in een Russisch gevechtsvliegtuig. Dat is in strijd met de EU-sancties die zijn ingegaan na de Russische inval in Oekraïne. Het is voor het eerst dag een Nederlands bedrijf wordt vervolgd voor overtreding van die sancties.

Voor het Openbaar Ministerie zijn de feiten ernstig. ,,Het bedrijf wist wie de afzender was, de Maleisische luchtmacht, en wist dat de zending naar Rusland ging. Daarmee is het verantwoordelijk. De EU-sancties zijn er om te laten zien dat de EU de inval in Oekraïne afkeurt. De verdachte ondermijnt die sancties, en ondermijnt daarmee de Nederlandse staat."

De uitspraak volgt over twee weken.