Justitie: Omstreden column Elfie Tromp over Urk niet discriminerend

De veelbesproken column over Urk die Elfie Tromp vorige maand voordroeg op NPO Radio 1 is niet discriminerend. Tot die conclusie kwam het Openbaar Ministerie (OM) na het bestuderen van de tekst. De columniste wordt dan ook niet vervolgd. Dat meldt het OM vandaag.

In haar column liet Elfie Tromp zich zeer kritisch uit over de bewoners van Urk naar aanleiding van de uit de hand gelopen ruzie in het vissersdorp. Bij die ruzie werd het huis van een inwoner met Marokkaanse roots bestormd. In haar verhaal legde Tromp de schuld van de escalatie bij Geert Wilders. Daarnaast zei ze dat ‘de dijken moeten worden doorgestoken.’

‘Walgelijk’

Geert Wilders noemde de column ‘te walgelijk voor woorden’ en de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren, vertelde ‘bijzonder geraakt’ te zijn. Hij sprak direct uit juridische stappen te onderzoeken. Het OM stelde een onderzoek in.

Het Openbaar Ministerie heeft daarop de tekst bestudeerd, maar komt tot de conclusie dat de gehele tekst onder de vrijheid van meningsuiting valt vanwege het karakter van de column. De uitlatingen werden gedaan in het kader van het maatschappelijk debat, aldus het OM in een verklaring.

‘Satirisch’

De uitingen over Geert Wilders zijn volgens het OM ‘onzorgvuldig te noemen’ aangezien ze refereren aan een voorval dat niet op Urk had plaatsgevonden. ‘Naar de aard van de journalistieke vorm zijn ze satirisch en prikkelend en gedaan in een maatschappelijke context. Om deze redenen vallen ze niet onder het bereik van het strafrecht.’

Het OM heeft ook gekeken of uitlatingen in de column zijn aan te merken als opruiing. Ook hierbij is de conclusie dat dit niet het geval is.

Volledig scherm
Elfie Tromp tijdens het uitspreken van haar column op Radio 1. © Screenshot
 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.