Volledig scherm
De gevangenis in Zwolle waar Volkert van der Graaf opgesloten zat © epa

Justitie onderzoekt mogelijk gevangenisdossier Volkert

Justitie doet onderzoek naar een pagina uit het gevangenisdossier van Volkert van der Graaf, die sinds gisteren op internet circuleert. In het vertrouwelijke document valt onder meer te lezen dat Van der Graaf suïcidaal zou zijn. Ook wordt zijn voormalige huisadres prijsgegeven.

'We willen eerst weten of het om een authentiek document gaat voor we op de inhoud ingaan', reageerde een woordvoerster van justitie gisteravond. Door wie de fotokopie van de pagina is verspreid, is nog onduidelijk.  

Gistermiddag verscheen het gevangenisdossier op de website van Waar in Holland. In het document staat dat de moordenaar van politicus Pim Fortuyn niet vluchtgevaarlijk is, wel suïcidaal. Het is niet bekend of Van der Graaf door de genoemde zelfmoordneigingen onder verscherpt toezicht stond.  

Onbekende verblijfplaats
Over het algemeen geldt dat een gedetineerde die de hand aan zichzelf wil slaan, psychiatrische zorg krijgt aangeboden en zo nodig in een isoleercel met cameratoezicht wordt gezet. Ook krijgt de gevangene minder scherp bestek, zodat hij zich daarmee niet kan verwonden, aldus justitie.  

De advocaat van Van der Graaf wilde niet reageren op het uitgelekte gevangenisdossier. 'Ik zeg niets over deze zaak. Dat is niet in het belang van mijn cliënt', aldus advocaat Stijn Franken. Van der Graaf werd vrijdag na 12 jaar gevangenisstraf vrijgelaten. De moordenaar van politicus Pim Fortuyn heeft twee derde van zijn straf uitgezeten. Waar hij verblijft, is onbekend.