Volledig scherm
© Amnesty

Justitie onderzoekt zaak uitgezette Bahreini

Er komt een onderzoek naar de uitzetting van de Bahreinse asielzoeker die terug in zijn vaderland prompt voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat zich over de zaak buigen, belooft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel).

Regeringspartijen ChristenUnie en D66 drongen, met steun van de linkse oppositie, op het onderzoek aan. Ze vragen zich ernstig af of het wel verantwoord was Ali Mohammed al-Showaikh terug te sturen. Die werd niet alleen onmiddellijk opgepakt, maar volgens Amnesty International en Vluchtelingenwerk ook gemarteld.

De 27-jarige Bahreiner was naar Nederland gevlucht uit angst dat hij zou moeten boeten voor de politieke activiteiten van zijn broer. Die was al eerder gevlucht naar Duitsland en kreeg daar asiel omdat hij zich verzette tegen het regime in de Golfstaat. Daar wordt hij beschouwd als terrorist.

De inspectie kijkt alleen of alles volgens de regels is verlopen, zegt Harbers. Niet of Al-Showaikh misschien toch recht had op asiel. Voor de wens van CU, D66 en bondgenoten om tot het uitsluitsel van de inspectie geen mensen naar Bahrein uit te zetten voelt de VVD-staatssecretaris niets.

Mensenrechten geschonden

Harbers houdt vol dat Nederland niet kon voorzien dat Al-Showaikh in Bahrein de cel in zou gaan. Vluchtelingenwerk en Amnesty International denken daar anders over. Zij beschuldigen Nederland er daarom van Al-Showaikhs mensenrechten te hebben geschonden.

Of immigratiedienst IND nu steken heeft laten vallen of niet, voor Al-Showaikh is het waarschijnlijk te laat. Harbers kan weinig meer voor hem doen, omdat hij geen Nederlander is. Hooguit kan Nederland Bahrein manen hem beter te behandelen.

Grote fouten

Het lot van de Bahreiner zit een deel van de Kamer dwars. CU-Kamerlid Joël Voordewind verwijst naar de Rus Aleksandr Dolmatov, die in 2013 zelfmoord pleegde toen hij dreigde te worden uitgezet. Daarbij bleken zulke grote fouten te zijn gemaakt dat de zaak de toenmalige staatssecretaris bijna de kop kostten.

De zaak doet ook denken aan de situatie van profvoetballer Hakeem al-Araibi. De voetballer vroeg in 2014 politiek asiel aan in Australië. Hij was gevlucht uit zijn geboorteland Bahrein, waar de international bij verstek tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld omdat hij een politiebureau zou hebben vernield. Al Araibi stond destijds bekend als tegenstander van het regime in zijn land. Hij ging in Australië voetballen en kreeg daar in 2017 een vluchtelingenstatus.

Tijdens zijn huwelijksreis naar Thailand werd de voetballer opgepakt. Bahrein wilde dat hij zou worden uitgeleverd, zodat hij zijn straf kon uitzitten. Onder zware politieke druk werd dat verzoek ingetrokken, waarna de voetballer naar Australië terugkeerde. Kort daarna kreeg hij de Australische nationaliteit.