Volledig scherm
Fortuyn-aanhangers zien liever dat Van der Graaf wasknijpers blijft maken. © ANP

Justitie ontkent gezinsuitje van Volkert van der Graaf

Vanochtend meldde misdaadsite Camilleri, op basis van meerdere niet nader genoemde bronnen, dat de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, gezien zou zijn in Harderwijk. Van der Graaf zou daar een Sinterklaas-tentoonstelling hebben bezocht met zijn gezin. Justitie doet het bericht af als 'onjuist', en zegt tegen Elsevier dat 'Volkert van der Graaf de instelling niet heeft verlaten.'

Camilleri blijft achter haar berichtgeving staan, en stelt dat de aangehaalde bronnen 'betrouwbaar' zijn. 'Een stel en een andere bron, allen woonachtig in Harderwijk, hebben hem afgelopen weekend gezien', schrijft Elsevier. Hij werd op twee verschillende locaties, en los van elkaar, waargenomen. Van der Graaf zou zonder enige vorm van beveiliging, en in gezelschap van zijn vriendin en 11-jarige dochter, zijn gespot.

Streng bewaakt
De woordvoerder van Camilleri, zelf jurist, stipt aan dat Volkert juridisch gezien vanaf deze maand recht heeft op proefverlof. Het verbaast hem niet dat het OM daar, 'uit veiligheidsoverwegingen', geen ruchtbaarheid aan wil geven. Bij een bijzonder verlof in 2010, wegens het bezoeken van de begrafenis van zijn oma, werd Van der Graaf op de 'strengst mogelijke manier' bewaakt, aldus Justitie toen.

De definitieve vrijlating van Fortuyns moordenaar staat gepland voor mei 2014. Dan zit twee derde van zijn straf erop. Van der Graaf, en zijn gezin, zouden van plan zijn om zich in het buitenland te vestigen na zijn vrijlating. Van der Graafs advocaat, Quirijn Meijnen, geeft aan dat Volkert ernstig wordt bedreigd. 'Zo'n twintig mensen zouden reële plannen hebben Van der Graaf te vermoorden, zodra hij vrijkomt'.

Wenverlof
Eerder kwamen al berichten naar buiten dat Van der Graaf dit jaar met proefverlof zou mogen. Dit zogenaamde 'wenverlof', om hem voor te bereiden op komende vrijheid, maakte een golf van protest los. Bronnen binnen Justitie meldden in april dat Volkert 'geen toestemming zou krijgen' voor een proefverlof. Pim Fortuyns voormalige chauffeur, Hans Smolders, startte in mei een petitie tegen de voorwaardelijke vrijlating van Van der Graaf.

Staatssecretaris Fred Teeven, van Veiligheid, gaf aan dat Smolders' petitie een signaal is dat zal worden betrokken bij de verdere besluitvorming rondom verlof en invrijheidstelling van Volkert van der Graaf.' Premier Mark Rutte verbond zelfs zijn politieke loopbaan aan het wel, of niet, doorgaan van het verlof door te stellen: 'Dat is voor mij ondenkbaar.'

Regels binnen de wet die verlof mogelijk zouden maken, moesten volgens Rutte desnoods worden aangepast. 'De dader van zo'n vreselijke daad moet zijn straf uitzitten', aldus de premier in augustus. In oktober werd Geenstijl.nl getipt, door een bron binnen de gevangenis in Zwolle, dat Van der Graaf 'aan het uitwaaien' was in Harderwijk. Ook dit bericht werd door justitie ontkend.