Volledig scherm
Rechtbanktekening van het strafproces tegen Willem Holleeder © ANP

Justitie trekt vier dagen uit voor strafeis tegen Willem Holleeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier dagen uitgetrokken voor het requisitoir in de strafzaak tegen Willem Holleeder, verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties. De twee officieren van justitie houden hun slotbetoog, dat zal eindigen met een strafeis, op 14, 15 en 28 februari en 1 maart.

In dat betoog zal het OM zijn visie geven op het bewijs, waaronder de door de twee zussen (Astrid en Sonja) afgelegde getuigenverklaringen. Het OM verdenkt Holleeder ervan het brein te zijn achter de moorden op Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Holleeder werd in december 2014 aangehouden en zit sindsdien in voorarrest. Op 5 februari vorig jaar ging het monsterproces inhoudelijk van start. Tot dusver heeft de rechtbank vijftig zittingsdagen aan de zaak gewijd.

Ontkenning

Holleeder heeft alle beschuldigingen categorisch ontkend. Het OM zal uitvoerig ingaan op die proceshouding. Gaandeweg is gebleken dat de officieren van justitie weinig tot geen geloof hechten aan de uitlatingen die Holleeder tijdens ondervragingen heeft gedaan. In de zittingszaal (in de bunker in Amsterdam-Osdorp) kwam het herhaaldelijk tot aanvaringen tussen Holleeder en beide aanklagers.

Holleeders naam dook al sinds jaar en dag op in de diverse moordonderzoeken, die voor een deel ook aan bod kwamen in het grote liquidatieproces Passage. ,,Het was een kwestie van lange adem voordat politie en justitie zover waren dat er een houdbare zaak tegen verdachte was’’, aldus het OM eerder in het proces tegen Holleeder.

De advocaten van Holleeder zullen iets later in maart aan hun pleidooi beginnen. Het vonnis van de rechtbank wordt in de zomer verwacht.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.