Volledig scherm
Thijs H. wordt verdacht van drie moorden op wandelaars in Den Haag en Heerlen. © Politiefoto

Justitie wil beelden kliniek Thijs H., instelling weigert vanwege beroepsgeheim

Het Openbaar Ministerie wil van GGZ-kliniek Mondriaan in Maastricht camerabeelden waarop drievoudig moordverdachte Thijs H. te zien is. De kliniek beroept zich op het beroepsgeheim, dus moet de rechter morgen oordelen of de beelden toch bij het onderzoek betrokken mogen worden.

,,De rechter-commissaris zal beslissen of Mondriaan zich kan beroepen op het verschoningsrecht of dat de camerabeelden uit de kliniek wel bij het proces betrokken mogen worden”, zegt een woordvoerder van de rechtbank in Limburg.

Thijs H. verbleef in de week van de drie moorden meermaals in kliniek Vijverdal in Maastricht. De avond voor de moorden op de Brunssummerheide klopte hij daar aan voor hulp, zo onthulde deze krant, en kwam de middag erna weer terug. Toen waren er al vermoedens van zijn mogelijk betrokkenheid, maar het medisch beroepsgeheim stond het informeren van de politie in de weg.  Pas toen H. de ochtend na de moorden wegliep, werd het beroepsgeheim doorbroken en werd de politie ingeschakeld.
Om welke camerabeelden van de kliniek het precies gaat, kunnen justitie en de rechtbank niet melden. Waarschijnlijk wil het OM de beelden om een compleet beeld te kunnen schetsen van de tijdlijn en de geestesgesteldheid van H. 

Verschoningsrecht

Het medisch beroepsgeheim is strikt, zeggen kenners, dus behandelaars of medisch personeel van de GGZ-kliniek kan niet zomaar informatie delen volgens de wet. Een beroep op het ‘verschoningsrecht’, zoals Mondriaan nu doet bij het vrijgeven van de beelden, maakt kans van slagen. De rechter-commissaris moet de afweging maken tussen de medische privacy van H. en het maatschappelijk belang dat alle feiten ‘in rechte aan het licht komen', zoals de Hoge Raad in eerdere arresten formuleerde. 

Volledig scherm
Thijs H. op zijn inmiddels verwijderde LinkedIn-profiel. © LinkedIn

Deze wandelaars waren erg opgelucht na de arrestatie van Thijs H.:

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.