Volledig scherm
© ANP

'Justitie wil Holleeder vloeren met getuigenissen zussen'

UpdateJustitie denkt een nieuwe troef in handen te hebben in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Zijn eigen zussen en de weduwe van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper, met wie 'de Neus' een relatie had, hebben getuigenissen tegen hem afgelegd omdat ze zich met de dood bedreigd voelden. Daarover berichten De Telegraaf en NRC vandaag.

Quote

De buitenwe­reld moet ook weten dat hij niet de charmante knuffelcri­mi­neel is, die met iedereen vriende­lijk op de foto gaat

Holleeders ex-vriendin Sandra

Het Openbaar Ministerie wil vandaag niet reageren op de berichtgeving. Ook de advocaat van Holleeder, Stijn Franken, weigert commentaar. Hij zegt wel dat hij de nieuwe verklaringen gisteravond heeft gekregen.

Hel
In De Telegraaf zegt Holleeders zus Sonja: ,,Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Hij dreigde niet alleen ons te vermoorden, maar ook mijn twee kinderen zouden eraan gaan. Om aan te geven hoe krankzinnig hij geworden is: hij bracht het als een gunst dat ik zelf mocht kiezen wie van mijn twee kinderen hij als eerste zou laten doodschieten."

NRC Handelsblad laat zus Astrid aan het woord. Zij bouwde volgens de krant in de loop der jaren een vertrouwensband op met haar broer om belastend materiaal te verzamelen. ,,Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang."

Zijn ex Sandra, met wie hij na de moord op Klepper een relatie had, zegt in De Telegraaf dat de 'topcrimineel' ook regelmatig heeft gedreigd dat hij haar zoon om het leven zou brengen. ,,De opgroeiende kinderen van de mensen die hij liet liquideren, beschouwt hij als een potentieel toekomstig gevaar. Hij was bang dat ze later wraak zouden nemen.''

Afrekeningen
Holleeder moet morgen voor de rechter verschijnen voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Sandra vervolgt: ,,De buitenwereld moet ook weten dat hij niet de charmante knuffelcrimineel is, die met iedereen vriendelijk op de foto gaat. Holleeder is een levensgevaarlijke psychopaat, die constant mensen verraadt, uitspeelt en vermoordt. Aan dat bloedvergieten moet een eind komen."

Volgens Sonja dreef haar broer hen door zijn gedrag in handen van de politie. Zij benadrukt dat ze niets over anderen hebben verklaard.