Na het ongeluk werd het meisje enige tijd in de kart behandeld.
Volledig scherm
Na het ongeluk werd het meisje enige tijd in de kart behandeld. © De Stentor

Justitie wil Walibi voor de rechter na ernstig ongeval op kartbaan met 13-jarig meisje

Het Openbaar Ministerie (OM) wil pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen voor de rechter slepen vanwege een ernstig ongeval op de kartbaan in mei 2018. Een 13-jarig meisje raakte ernstig gewond nadat ze met haar haren verstrikt raakte in haar kart. 

Het OM verwijt het attractiepark dat er niet alles aan is gedaan om het incident te voorkomen. Volgens het OM hebben exploitanten de verantwoordelijkheid om ongevallen in attracties te voorkomen. 

Walibi wil dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan, daarover moet een rechter-commissaris nog beslissen. Een definitieve beslissing over het vervolgen van het park komt daarna. 

Het slachtoffer droeg in de kart tijdens het ongeval geen helm. Een deel van haar hoofdhuid zou zijn losgerukt van de schedel, vertelden medewerkers van Walibi daarover eerder tegen Looopings, een website over attractieparken. Het dragen van een helm op de kartbaan in Walibi was niet verplicht.

Helmplicht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sloot nog op de dezelfde dag van het incident de attractie. Kartexperts reageerden kort na het incident kritisch op het ontbreken van een helmplicht. Volgens hen is het dragen van een helm en het goed opbergen van de haren essentieel bij het besturen van karts.

De Duitse leverancier van de karts die in Walibi worden gebruikt, Rimo, benadrukt bij de karts altijd een helm te gebruiken. Op kartbanen is dit volgens het bedrijf verplicht, in attractieparken niet.  

Inmiddels is de attractie al meer dan een jaar gesloten. Walibi wenst niet te reageren op de plannen van het OM. ,,Wij doen zolang het onderzoek loopt geen uitspraken’’, aldus een woordvoerder.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.