Volledig scherm
© VVD Stichtse Vecht

Justitie zeker van rol van De Kruif (VVD) bij criminaliteit

Leidde VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif (44) uit Maarssen stiekem een dubbelleven tussen politiek en het grote geld van de criminaliteit? Of is ze erin geluisd? Zelf houdt ze vol dat ze niet wist dat haar partner en zijn vrienden in de hennepteelt zaten. Het politiedossier vertelt een ander verhaal.

Quote

Jeroen is even plantjes water geven. Mag ik natuurlijk niet door de telefoon zeggen, maarruh

Kathalijne de Kruif

,,Jeroen is even knippen, maar dat mag ik eigenlijk niet over de telefoon zeggen, haha!'' Afgeluisterde gesprekken van De Kruif wijzen er volgens de politie duidelijk op dat ze wist dat haar vriend Jeroen van L. (44) in de hennepteelt zat. ,,Jeroen is even plantjes water geven. Mag ik natuurlijk niet door de telefoon zeggen, maarruh...'' (lacht).

Hoe ze tussen de 'foute' vriendjes verzeild raakte, is niet helemaal duidelijk. Het ging haar lange tijd financieel en privé voor de wind.Ze is geboren in een doorsnee gezin in de Utrechtse wijk Zuilen, waar ze 'de freule' werd genoemd. Ze werkte bij grote bedrijven als marketingdeskundige.

Fusiegemeente
De Kruif loopt al even mee in de Maarssense politiek, later die van de fusiegemeente Stichtse Vecht. Ze doet vanaf 2003 commissiewerk voor de PvdA en na de verkiezingen van 2006 wordt ze raadslid voor de PvdA. 2 jaar later maakt ze bekend de politiek te verlaten.

Maar een jaar later keert ze al terug in de raad. Niet meer voor de PvdA, maar voor de VVD. Een overstap die ze zelf logisch vindt. Het gedachtegoed van de VVD ligt haar veel beter, verklaart ze. En ze heeft er dikke vrienden. Ze is nooit naar Leidsche Rijn verhuisd, zoals ze van plan was, maar woont op meerdere plekken in Maarssen en later in Breukelen.

Quote

Pas op met dat soort mensen om je heen

Partijgenoot van De Kruif
Deze boot is onderdeel van het onderzoek naar witwaspraktijken, waarin De Kruif een rol zou spelen
Volledig scherm
Deze boot is onderdeel van het onderzoek naar witwaspraktijken, waarin De Kruif een rol zou spelen © AD

Fractiegenoot 
In de liefde ging het minder goed. Ze eindigde in een klein appartement in Maarssen en kwam in contact met mannen van een naburig woonwagenkamp. Een fractiegenoot waarschuwde haar nog, zo blijkt uit een getuigenverhoor. Die kwam De Kruif en haar vriend Jeroen tegen tijdens een botenparade en sprak daar ook Petie T, een vriend van Jeroen. Toen het VVD-raadslid vertelde dat hij vreesde voor zijn baan, bood Petie T. aan om een hennepplantage op te zetten.

,,Pas op met dat soort mensen om je heen,'' zei de partijgenoot vervolgens tegen De Kruif. Hij zei ook dat ze zich moest realiseren wat voor schade ze de VVD kon aanrichten. De VVD staat inmiddels aardig bekend om z'n integriteitskwesties. Eerder raakten Jos van Rey (ex-wethouder Roermond), Ton Hooijmaijers (voormalig gedeputeerde) en Mark Verheijen (ex-Kamerlid) in opspraak. 

Dat Jeroen 'fout' zou zijn, ontkende ze stellig. Sinds haar relatie met Jeroen van L. kocht De Kruif met grote sommen contant geld auto's, boten, een jetski en een caravan. Die werden volgens het politiedossier echter allemaal door haar vrienden, meestal van het kamp, gebruikt. Bovendien werd hetzelfde geldbedrag naar haar rekening overgemaakt, vlak nadat zij een boot of auto cash had betaald.

Quote

Dat kon ze zich met haar salaris gemakke­lijk veroorlo­ven

Advocaat van De Kruif, Claudia van Oort

Witwassen
,,Dat kon ze zich met haar salaris gemakkelijk veroorloven,'' gaf haar advocaat Claudia van Oort maandag als verklaring, toen De Kruif voor het eerst voor de rechter moest verschijnen. Maar het Openbaar Ministerie ziet dat anders: ,,Witwassen van geld, verdiend met hennepteelt. Deelname aan een criminele organisatie,'' stelt de aanklager.

De Kruif was zelf niet bij de zitting, uit vrees voor de enorme mediabelangstelling die haar sinds haar arrestatie in februari dit jaar ten deel viel. ,,Haar leven is al kapotgemaakt,'' zegt haar advocaat.

De caravan en auto is onderdeel van het onderzoek naar witwaspraktijken, waarin De Kruif een rol zou spelen
Volledig scherm
De caravan en auto is onderdeel van het onderzoek naar witwaspraktijken, waarin De Kruif een rol zou spelen © AD

Actie
De Kruif kwam meteen in actie toen haar vriend op 3 februari dit jaar werd gearresteerd. Samen met medeverdachte Petie T. ging ze naar een lampenhandelaar in Amsterdam om een vervalst koopcontract voor een boot te regelen. Ze duwden de handelaar twee blanco velletjes onder de neus die hij moest tekenen om de koop te regelen.

De handelaar had Petie T. in 2012 duizend dure groeilampen verkocht, maar daar was T. niet tevreden over. Hij eiste volgens de handelaar dreigend zijn geld terug en toen dat niet meer kon, moest hij maar een boot van T. kopen voor veel meer geld dan die eigenlijk waard was. Dat deed de handelaar.

Eind 2014 was T. nog steeds niet tevreden en eiste hij de boot, een speedboot van het merk Fairliner, weer op. Zonder dat de handelaar ervan wist, werd de boot in oktober 2014 op naam van De Kruif gezet.Toen haar vriend 4 maanden later werd gearresteerd, werd snel het koopcontract geregeld. Enkele dagen later werd ze zelf ook gearresteerd en mocht ze 14 dagen lang alleen maar met haar advocaat praten. Haar politieke loopbaan eindigde met de arrestatie.

Quote

Ze hebben echt niks tegen haar

Advocaat van De Kruif Claudia van Oort

Contant
Dat ze zo veel auto's met contant geld betaalde? Dat was op verzoek van de autohandelaren, verklaarde De Kruif tijdens haar verhoor. Dat bleek volgens de politie niet te kloppen. Op andere vragen over de aankoop van de luxe goederen gaf ze de politie geen antwoord. ,,Dit gaat over in beslag genomen goederen, daar geef ik geen commentaar op,'' zei ze steeds weer.

Haar advocaat vindt het nog steeds belachelijk dat De Kruif is opgepakt. ,,Ze hebben echt niks tegen haar.'' Haar vriend en Petie T. zitten een halfjaar later nog steeds in de cel. De Kruif en vijf andere verdachten zijn op vrije voeten in afwachting van hun proces.

Officier van justitie Ferry van Veghel vindt het dossier omvangrijk genoeg om alle verdachten achter de tralies te krijgen. ,,Het gaat hier om goed georganiseerde hennepteelt met joekels van kwekerijen.'' En over Kathalijne de Kruif: ,,We hebben een stevige zaak tegen haar met een ernstige verdenking.'' Op 9 november gaat de rechtszaak verder.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”