Justitie zwakt verdenking tegen Jos Brech af: ‘OM heeft lastige zaak’

UPDATEDe verdenking tegen Jos Brech in de zaak-Nicky Verstappen is afgezwakt. De raadkamer van de rechtbank schrapt de moordverdenking, omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan om de jongen van het leven te beroven. Dat bevestigt Brechs advocaat Gerald Roethof. De verdenking is nu doodslag. 

Zo’n plan vormt juridisch gezien het verschil tussen moord en doodslag. Op moord staat maximaal levenslang, op doodslag maximaal vijftien jaar cel. 

Voor Brechs advocaat Roethof illustreert de afgezwakte verdenking hoe lastig de zaak is voor het Openbaar Ministerie. ,,Dat de rechtbank in zo’n vroeg stadium de meest vergaande beschuldiging schrapt, laat wel zien dat het OM geen makkelijke zaak heeft.”  Om de moord op Nicky alsnog te bewijzen, moet justitie volgens Roethof met ‘veel nieuwe aanwijzingen’ komen. ,,Ik verwacht niet dat dat bewijs nog komt op dit punt, als je ziet wat we twintig jaar na dato aan informatie hebben. Het OM heeft een lastige zaak.” 

Familie ‘begrijpt dit’

De afgezwakte verdenking lijkt een domper voor justitie en de familie, maar volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries zijn zij weinig verrast. ,,Het was vrijwel van meet af aan duidelijk dat moord, voorbedachte rade, niet te bewijzen is. Dat zie je eigenlijk bij alle cold cases. Doodslag is dan het hoogst haalbare, tenzij de verdachte zelf moord bekent. De familie van Nicky weet en begrijpt dit.” De rechtbank en het OM willen geen toelichting geven. 

Artikel gaat verder na de foto...

Volledig scherm
Een survivalfilm op YouTube van de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld, de verdachte van de dood van Nicky Verstappen. © ANP

Nicky Verstappen werd 11 augustus 1998 dood gevonden vlak bij het zomerkamp op de Brunssummerheide. Een doodsoorzaak werd nooit vastgesteld. Wel zijn er aanwijzingen van seksueel misbruik. Dna op de onderbroek van Nicky leidde deze zomer naar verdachte Brech. Het gaat daarbij vermoedelijk om een dna-contactspoor, zeker niet om bloed of sperma. 

De pro-formazitting in de strafzaak tegen is 12 december. De rechtbank in Maastricht heeft het dan over de procedures en planning, de stand van het onderzoek en de voorlopige hechtenis van Brech. De verdachte zelf heeft nog altijd niet aangegeven hoe zijn dna op de onderbroek van Nicky Verstappen is terechtgekomen. 

Zoektocht

Twintig jaar lang werd vergeefs gezocht. Brechs naam stond al in de politiedossiers, maar de rechercheurs sloegen daar niet op aan, vertelde de onderzoeksleider onlangs in een interview. Na de dna-treffer deze zomer bleek Brech spoorloos. Eind augustus werd hij opgepakt in Spanje. Sindsdien zit hij in de gevangenis in Vught. 

Kijk hier wat er 20 jaar geleden is gebeurd met Nicky Verstappen:

Volledig scherm
Advocaat Gerald Roethof spreekt met de media bij de rechtbank in Maastricht. © ANP