Volledig scherm
Exterieur van het ministerie van Veiligheid en Justitie. © ANP

Justitiemedewerkers durven angstcultuur niet te bespreken

Veiligheid en Justitie wil de angstcultuur op de werkvloer bespreekbaar maken, maar stuit op een probleem: de ambtenaren durven niet.

Volledig scherm
© ANP

Er heerst een angst- en een afrekencultuur op het bestuursdepartement van Veiligheid en Justitie, bleek uit een in januari gepubliceerd tevredenheidsonderzoek onder ruim 1.300 medewerkers. Geen wonder dat Secretaris-Generaal Siebe Riedstra die cultuur met bespreeksessies, procesbegeleiders en clusterplannen te lijf wil gaan.

Maar echt voorspoedig gaat het verbetertraject niet. De ondernemingsraad heeft Riedstra gewaarschuwd dat ambtenaren van Veiligheid en Justitie niet vrijuit durven te praten tijdens de bespreeksessies. Dat blijkt uit een interne notitie, in handen van deze krant.

Volgens Riedstra hekelt de ondernemingsraad van het bestuursdepartement de manier waarop leidinggevenden de gesprekken leiden: ,,De medewerker moet zich veilig voelen in de relatie met zijn collega’s en leiding. (..) De GOR (groepsondernemingsraad) heeft signalen ontvangen dat dit open gesprek niet altijd kan plaatsvinden.”

Uit het tevredenheidsonderzoek bleek dat bijna één op de vier ambtenaren van Veiligheid en Justitie van plan zijn op te stappen, zo onthulde deze krant eerder. Medewerkers klagen ondermeer over een hoge werkdruk. ,,Werk blijft komen, weigeren wordt niet geaccepteerd en extra formatieplaatsen zijn onbespreekbaar."

Veiligheid en Justitie noemde de resultaten van het onderzoek ‘zorgelijk’.