Kabinet: 22 tolken ‘waarschijnlijk’ achtergebleven in Afghanistan
VideoIn Afghanistan zijn ‘waarschijnlijk’ 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Met een deel van deze tolken is nog contact.
Er zijn in totaal tijdens de evacuatie 436 tolken en andere Afghanen (en familieleden) die op een lijst van Defensie en Justitie stonden, naar Nederland gekomen, aldus ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel).
De Kamer heeft maanden aangedrongen op evacuatie van de tolken. Partijen hebben het idee dat er geen urgentie bij het kabinet was om de vertalers op te halen. De Kamer debatteert vandaag met de drie bewindslieden en premier Rutte over de evacuaties.
Verder zijn er 370 mensen naar Nederland gebracht naar aanleiding van een aangenomen motie van D66. Daarin riep de Kamer op ook andere Afghanen te evacueren die Nederland hebben geholpen zoals beveiligers maar ook medewerkers van Nederlandse journalisten en hulporganisaties.
Het gaat om ongeveer veertig mensenrechtenverdedigers, circa 125 mensen die werkten voor hulp- en ontwikkelingsorganisaties en zo’n negentig Afghanen die voor Nederlandse media hebben gewerkt. Zeker zeventig mensen die ook ook onder de motie vielen zijn achtergebleven.
De tekst gaat verder onder de foto.
Mails
Volgens het kabinet zijn er ruim 23.000 mails binnengekomen van of over Afghanen die zeggen ook onder de D66-motie te vallen. Het ministerie krijgt dagelijks nog honderden van dergelijke mails binnen. Afghanen kunnen zich nog tot 17 september blijven melden via een speciaal e-mailadres.
‘De documentatie van de hulpzoekenden is vaak gebrekkig, en een band met Nederland en/of een acute, schrijnende situatie soms niet eenvoudig aan te tonen’, schrijft het kabinet. Het aantal mensen dat om hulp verzoekt ligt ruim boven de 23.000. Hoeveel van hen naar Nederland mogen komen is nog niet duidelijk.
Er zijn tijdens de evacuatie in totaal 1897 mensen naar Nederland gehaald. Onder hen waren 787 Nederlanders met hun kerngezin of mensen met een verblijfsvergunning. Er zijn 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning in Afghanistan achtergebleven.
Het kabinet gaat de evacuatie en crisisaanpak laten onderzoeken door een externe partij. Dat was ook een wens die bij de Kamer leefde. Een andere externe partij gaat de twintig jaar durende missie onderzoeken.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer aan vooravond Afghanistandebat verdeeld over wie er nog naar Nederland mag
De Tweede Kamer wil dat het kabinet snel met een oplossing komt voor evacués die gestrand zijn in Afghanistan. Ook tekent zich een Kamermeerderheid af voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse evacuatiemissie. -
PREMIUM
Afghanistandrama ook gevolg van twintig jaar Europese lamlendigheid in beleid
Bijna een maand na de herovering van Kaboel door de taliban komt er in Europa langzaam iets van een nieuw Afghanistanbeleid van de grond, gericht op vluchtelingenopvang in de regio en humanitaire hulp. Vandaag debatteert het Europarlement in Brussel voor het eerst over de val van Afghanistan. Morgen volgt de jaarlijkse ‘troonrede’ van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Wat is er allemaal misgegaan? -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Afghaanse vluchtelingen te gast op festival: ‘Goed om hen warmte te bieden in sombere tijd van hun leven’
NIJMEGEN - Een bus vol evacués die verblijven op opvangkamp Heumensoord in Nijmegen is zaterdag te gast bij festival Di-Vers. Het uitje is mogelijk dankzij onder meer diverse particuliere sponsors. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
Baas van Mexicaanse dierentuin slachtte vier dwerggeiten en serveerde ze op personeelsfeest
De oud-directeur van een dierentuin in het zuiden van Mexico heeft vier dwerggeiten van de dierentuin gedood en ze opgediend tijdens een personeelsfeest. Ook zijn in een paar maanden tijd tientallen andere dieren verhandeld of verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Mexicaanse autoriteiten. -
15
Reisbranche woest op Schiphol-topman: ‘Hij probeert zijn straatje schoon te vegen’
Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.