Volledig scherm
Leden van de motorclub No Surrender © anp

Kabinet bezig met nieuwe wet om motorclubs te kunnen verbieden

Het kabinet is bezig met een verbod op criminele motorbendes. Een nieuwe wet moet het mogelijk maken om motorclubs die over de schreef gaan, te verbieden. De minister zou de mogelijkheid moeten krijgen om een motorclub te verbieden.

Minister Blok (Veiligheid en Justitie) zou bezig zijn met de voorbereiding van een nieuwe wet. Hij zal binnenkort met een verslag komen.  Een volgend kabinet moet de wet invoeren.  

Eerdere pogingen om motorclubs te verbieden zijn allemaal op niets uitgelopen. Voor een verbod moet een club of vereniging als organisatie criminele handelingen verrichten. Individuele leden die in de fout gaan, zijn voor een rechter niet genoeg reden om een hele vereniging te verbieden. 

Blok wil nu dat de minister de mogelijkheid krijgt om een verbod af te kondigen. De getroffen vereniging kan vervolgens bezwaar aantekenen bij de rechter. 

Eerder deze week werd duidelijk dat een wethouder in Emmen naar het buitenland moest vluchten omdat hij bedreigd zou zijn door een motorclub. De politicus had een clubhuis van No Surrender laten sluiten.