Volledig scherm
Minister Schultz van Haegen © ANP

Kabinet drukt beveiliger op zeeschepen door

Het kabinet zet een wetsvoorstel door om privébeveiligers toe te staan op koopvaardijschepen, hoewel het plan stuit op verzet bij regeringspartij PvdA. Tot nu toe neemt alleen Defensie de bescherming van schepen tegen piraterij voor haar rekening.

Quote

Nederland is het enige land waar bewaking nog niet is geregeld. Nu hebben koopvaar­dij­sche­pen wellicht stiekem een Rambo aan boord, terwijl dat helemaal niet mag

Minister Schultz van Haegen

Minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) bevestigt dat haar collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) werkt aan het omstreden voorstel. Schultz van Haegen: ,,Ik ben ook zelf sterk voorstander van private bewaking op schepen, naast de bewaking die Defensie levert. Het kabinet wil dat bewerkstelligen, want Nederland is het enige land waar dat nog niet is geregeld. Nu hebben koopvaardijschepen wellicht stiekem een Rambo aan boord, terwijl dat helemaal niet mag."

Gelijke regels
De bewindsvrouw beseft dat het aantal overvallen door piraten de laatste tijd fors is gedaald, maar ze wil vooral dat voor alle scheepvaartbedrijven dezelfde regels gelden. ,,Daarnaast kunnen we beveiligingsbedrijven straks beter in de gaten houden en na een incident goed controleren op verantwoord wapengebruik."

Ook VVD-minister Jeanine Hennis is voorstander van het plan dat particuliere bedrijven de bewaking van koopvaardijschepen deels overnemen. Vorig jaar bleek een Kamermeerderheid, inclusief de PvdA, juist tegen het voorstel te zijn. Dat de VVD-ministers in het kabinet de omstreden wet toch doordrukken, is opmerkelijk.

De PvdA acht het meesturen van particulieren een te drastische stap. De partij vindt al jaren dat het beveiligen van de schepen 'een overheidstaak is die niet uit handen moet worden gegeven'. Coalitiepartner VVD is het daarmee oneens. De liberalen klaagden eerder al dat de PvdA het plan te snel naar de prullenbak zou verwijzen.

Weinig veranderd
Kamerlid Sultan Günal-Gezer zegt dat het standpunt van de sociaaldemocraten nog steeds staat als een huis. ,,Dat heb ik in december nog laten weten. Ga er maar van uit dat sindsdien de wereld niet heel veel is veranderd."

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, onder leiding van oud-minister Tineke Netelenbos, steunt het plan van het kabinet wél. ,,We hopen dat er nu snel een wettelijke regeling komt om private gewapende beveiliging toe te staan. De militaire oplossing is niet altijd en niet voor elk schip mogelijk."

Volgens de reders komt het steeds vaker voor dat schepen, al dan niet tijdelijk, onder een buitenlandse vlag varen om de regels te omzeilen. ,,Dit brengt de werkgelegenheid van Nederlandse zeevarenden in gevaar en schaadt de Nederlandse economie."