Volledig scherm
Gesluierde vrouwen bij een salafistische bijeenkomst. © epa

Kabinet kijkt naar mogelijk verbod op salafisme

Het kabinet gaat salafistische organisaties in kaart brengen en bekijken of een verbod mogelijk is. De Tweede Kamer heeft daar om gevraagd, omdat die bezorgd is over de invloed van deze orthodoxe islamitische clubs op radicalisering en jihadisme in Nederland.

Quote

Het salafisme is een bron van zorg

Lodewijk Asscher

Het salafisme is een ultra-conservatieve stroming binnen de islam, die modernisering hekelt. Ook zijn salafisten voorstander van het invoeren van de sharia, oftewel de islamitische wet. Een strikte naleving van wetten uit de begintijd van de islam wordt nagestreefd.

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) zei donderdag in de Tweede Kamer dat het kabinet de moties zal uitvoeren. Volgens hem is het goed dat het Openbaar Ministerie gaat kijken of de wet nog 'up-to-date' is als het gaat om salafistische of om antidemocratische organisaties. In juli steunde een meerderheid in de Tweede Kamer al een motie om te kijken naar een verbod op ondemocratische partijen.

,,We kijken nu anders tegen het salafisme aan. Het salafisme is een bron van zorg. Het is wel de vraag of een verbod het meest effectief is", zei de minister. ,,Als de ideologie erachter haaks staat op de rechtsstaat, dan moeten we die inderdaad aanpakken." En dat is volgens hem lastig, omdat er drie stromingen binnen het salafisme zijn en niet iedereen een politieke ideologie nastreeft.

Over de grens
,,Orthodoxe gedachten mogen. Maar een jihadist is al over de grens van het strafrecht." Volgens Asscher is in ieder geval een weerwoord tegen het salafisme nodig, om tegen te gaan dat aanhangers overgaan naar de politieke islam.

Tijdens het debat botsten de Kamerleden van de PvdA, VVD en SP met Selçuk Öztürk van de Groep Kuzu/Öztürk. De drie partijen vinden dat het salafisme een bron is voor radicalisering. Ook belemmert salafisme de integratie, vindt de SP. Öztürk beschuldigde hen ervan iedereen over één kam te scheren. Maar volgens de VVD is het juist Öztürk zelf die geen onderscheid maakt tussen de islam en salafisme.

AIVD
De algemene inlichtingendienst AIVD uitte in september al zorgen over het salafisme in een rapport, dat samen met de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) werd geschreven. De inlichtingendienst wees in het rapport op de 'antidemocratische en onverdraagzame' boodschap van sommige salafisten.