Kabinet laat de publieke omroep in de kou staan
OpinieHet regeerakkoord benadrukt het belang van de publieke omroep. Mooi gezegd, meent Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de stichting NPO. Helaas komt het kabinet die fraaie woorden niet na. De minister gaat zelfs extra korten op de omroep.
'Een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie', stelt het regeerakkoord. Die plechtige woorden schieten door mijn hoofd, terwijl ik vanaf de Mies Bouwman-boulevard het Mediapark op rijd. Dan belt Marc Adriani om zijn vertrek van BNNVARA naar John de Mols Talpa Radio aan te kondigen.
Wanneer een collega onze publieke omroep verlaat, doet dat even pijn. Maar het maakt ook trots: blijkbaar is dit de prijs van succes. Art, Twan, Gerard, nu Marc. Allemaal talenten die bij de publieke omroep konden groeien en bloeien en nu, op hun hoogtepunt, worden weggekocht. Zo gaat het in het voetbal, zo gaat het bij de omroep. Zie het als een compliment.
Het gaat, kortom, goed. Maar het is niet vanzelfsprekend dat het zo blijft
We willen en kunnen niet concurreren met de bedragen die de commerciëlen betalen. Maar de eredivisie van tv en radio wordt toch écht door de teams van de publieken gedomineerd. Het seizoen 2018 is bijna halverwege en we hebben een goede periode achter de rug, of het nu om de waardering of om de kijkcijfers gaat. Van het ongekende succes van NPO Radio 2 als grootste zender van Nederland tot ons snel groeiende platform NPO Start. Van de Luizenmoeder tot Mindf*ck, van Zondag met Lubach tot Wie is de Mol?, van de scoops van Nieuwsuur tot de prachtige kinderprogramma's van Zapp en Zappelin.
Vanzelfsprekendheid
Het gaat, kortom, goed. Maar het is niet vanzelfsprekend dat het zo blijft. Als het kabinet ons net zo zou behandelen als zo ongeveer alle andere sectoren, had de publieke omroep jaarlijks zo'n 200 miljoen meer kunnen besteden aan nog mooiere, betere, relevantere producties van en voor ons allemaal. Ironisch genoeg gebeurt het tegenovergestelde. Advertentie-inkomsten dalen hard. Het kabinet komt z'n mooie woorden in het regeerakoord niet na, de minister presenteert zelfs een extra korting.
Heus, ik bewonder John de Mol en zijn droom van een Hollands media-imperium. Hij vecht met ons tegen de oprukkende macht van Facebook en Google, al houdt hij de mogelijkheid open om ooit alles weer aan diezelfde Googles of Facebooks te verkopen. De Mol was al eigenaar van de radiostations 538, Sky Radio, Radio 10 en Veronica, alsmede de SBS-televisiezenders. Nu lijft hij het ANP in en wordt zo hofleverancier van alle concurrenten.
Onafhankelijk nieuws
Weer denk ik aan het regeerakkoord en het daarin door partijen onderstreepte belang van een onafhankelijke nieuwsbron. De publieke omroep wil er met haar informatieve, culturele en educatieve programma's voor iedereen zijn en slaagt daar vaker wel dan niet in. En, hoewel sommigen anders willen doen geloven, we doen dat volgens iedere onafhankelijke meting voor een zeer, nee, té bescheiden budget.
'Een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie'? Wij hebben geleverd, Haagse politici; waar blijven úw daden?
Shula Rijxman is voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mysterie rond gestolen kerkklokken: ‘Je moet lef hebben om op zo’n hoogte een klok los te schroeven’
De bekendste klok van Nederland? Arnemuiden! Al zullen sinds zondag de kerkklokken van Puttershoek ook hoge ogen gooien in een populariteitspoll. Twee van de drie kerkklokken van de gereformeerde kerk werden toen gestolen door ‘een domme dief’. Want, zie maar eens zo’n klok te verkopen... -
20
Het piept en kraakt in de kinderopvang: hoog ziekteverzuim, hoge werkdruk en veel vacatures
Veel nieuwe medewerkers in de kinderopvang zijn binnen een jaar weer gestopt. De helft van hen keert de sector zelfs helemaal de rug toe. Daarmee blijft de werkdruk onverminderd hoog. -
2
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
PREMIUMadviescommissie
Bussemaker: ‘In geschiedenisboeken is Nederlands-Indië vaak slechts een voetnoot’
De geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië moet een prominentere en blijvende plek krijgen in het onderwijs, musea en de openbare ruimte. Dat adviseert een commissie onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker vandaag aan het kabinet. ‘We moeten af van het cliché dat deze geschiedenis heel ver weg en heel lang geleden is.’ -
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel.
-
Is je energierekening onbetaalbaar? Bij dit noodfonds kun je tot honderden euro’s per maand krijgen
Kwetsbare huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf dinsdag terecht bij een speciaal fonds. Maandelijks kunnen zij tientallen tot zelfs honderden euro’s aan steun ontvangen deze winter. Lees hier wie en hoe je in aanmerking komt voor de steun. -
-
-
PREMIUM
Nederlanders boeken weer massaal reizen, vooral verre bestemmingen extreem populair
Nederlanders boeken weer massaal reizen. Verre bestemmingen zijn in trek, van Azië tot Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. -
Schoonmaaktip van de week12
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken.