Kabinet legt afsteken van vuurwerk aan banden

Het kabinet legt het verkopen en afsteken van vuurwerk aan banden. In een vandaag verstuurde brief staat te lezen dat op oudejaarsdag voortaan pas vanaf 18:00 uur mag worden afgestoken. Nu is dat nog tien uur 's ochtends. Afsteken mag tot 02:00 uur 's nachts. Ook wordt de verkoop aangepakt.

Quote

Slechts 30 procent van de burgemees­ters voelde voor totaalver­bod op vuurwerk

Enquête door Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Volledig scherm
De Utrechtse binnenstad wordt tijdens de jaarwisseling omgeven door vuurwerk. © ANP

De vier grote steden hadden al eerder gevraagd de overlast aan te pakken. Met de nieuwe regels hoopt de politiek de vuurwerkoverlast binnen de perken te houden. Ook de verkoop van vuurwerk wordt met een dag verkort. Er wordt, aldus het schrijven, alleen nog op 30 en 31 december verkocht.

Vuurwerkvrij
Verder valt, aldus bronnen van RTL Nieuws, te lezen dat er een voorlichtingscampagne komt voor vuurwerkbrillen. Dit om oogletsel te voorkomen. Ook krijgen burgemeesters de mogelijkheid tot het instellen van vuurwerkloze zones. Ze kunnen op die manier een straat, of hele buurt, vuurwerkvrij verklaren.

Vuurwerkimporteurs krijgen te maken met een vergunningstelsel, waarbij de Inspectie voor Leefomgeving en Transport dwangsommen kan opleggen als de regels worden overtreden. Ook post- en pakketdiensten worden, omdat vuurwerk ook per post kan worden verzonden, aangesproken op hun verantwoordelijkheden.

Enquête onder burgemeesters
Uit een enquête onder burgemeesters, gehouden door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, bleek dat gemeenten strenger willen optreden tegen vuurwerkoverlast rond de jaarwisseling. Een algeheel verbod kreeg niet veel steun. Slechts 30 procent van de burgemeesters, waaronder Pieter Broertjes van Hilversum, voelde voor zo'n totaalverbod op vuurwerk.

Het terugbrengen van de verkoop tot twee dagen werd door twee derde van de burgervaders gesteund. En ook het verkorten van de periode waarbinnen mag worden afgestoken kreeg bijval. Ook konden de burgemeester zich vinden in het terugbrengen van de maximale hoeveelheid vuurwerk particulier. Nu is dat nog 25 kilo.

Bronnen op het Binnenhof hebben de de berichtgeving van RTL inmiddels bevestigd. Het kabinet bespreekt naar verluidt een en ander vrijdag in de ministerraad.