Volledig scherm
Verantwoordelijk staatsecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) © anp

'Kabinet moet zorg aan huis beter organiseren'

Zorgbehoevenden die langer thuis willen of moeten blijven wonen, dreigen in de knel te komen omdat de voorzieningen daarvoor niet beschikbaar zijn. Zorgorganisaties en woningcorporaties moeten daarom beter samenwerken. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) vandaag in een advies aan het kabinet.

 
Het kabinet moet de partijen in de zorgsector en de woningmarkt in staat stellen beter samen te werken, zegt de Rli. Gemeenten moeten daarin de regie nemen, aldus de raad.

Het langer laten thuiswonen van bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten is onderdeel van het kabinetsbeleid. Door onder meer de crisis zijn partijen in de woningmarkt volgens de Rli beducht om investeringen te doen om deze veranderingen op te vangen. De vraag naar verzorgd wonen overstijgt dus het aanbod, waardoor met name kwetsbare groepen op korte termijn in de problemen dreigen te komen, zegt de raad.

Het kabinet moet de partijen in de zorgsector en de woningmarkt in staat stellen beter samen te werken, zegt de Rli. Gemeenten moeten daarin de regie nemen, aldus de raad.

Actiz, brancheorganisatie voor zorgondernemers, laat in een reactie weten blij te zijn dat de Rli de knelpunten aan het licht brengt. De brancheorganisatie hoopt dat het advies leidt tot oplossingen van de knelpunten 'waardoor tienduizenden ouderen langer thuis kunnen wonen', aldus Actiz.

De PvdA liet vandaag weten dat het kabinet wat de partij betreft nu met een actieplan ouderenhuisvesting komt. 'Dat plan moet op basis van de aanbevelingen uit het rapport aangeven hoe de toenemende vraag naar wonen met zorgbehoefte beter gerealiseerd kan worden', zegt de partij. 'We zien dit rapport van het RLi dan ook als een belangrijke aanmoediging van onze visie', aldus de PvdA.

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.