Kabinet scherpt regels aan: wie nauw contact had met coronapatiënt moet verplicht in quarantaine
Het kabinet haalt de teugels aan waar het de coronaregels betreft. Personen die in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, moeten verplicht in quarantaine. Hetzelfde geldt voor reizigers die in een oranje gebied zijn geweest en terugkeren in Nederland.
Dat schrijft minister Hugo de Jonge vanavond in een brief aan de Tweede Kamer. Tot dusver gold er alleen een dringend advies om in quarantaine te gaan.
,,De laatste weken horen we van de GGD’s terug dat mensen niet goed meewerken met het bron- en contactonderzoek”, zegt De Jonge. ,,Dat is onze dijkversterking om te voorkomen dat we een tweede golf krijgen. We moeten het verplichtender vormgeven.”
Minder vrijblijvend
Zo wordt het meewerken aan het bron-en contactonderzoek minder vrijblijvend. De voorzitters van de veiligheidsregio‘s kunnen mensen die een indringend contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon straks opdragen thuis in quarantaine te gaan. In eerste instantie wordt uitgegaan van vrijwilligheid, maar dwang is mogelijk als iemand niet meewerkt.
Wie zich vanaf de tweede helft van volgende week toch niet aan een opgelegde gedwongen quarantainemaatregel houdt, pleegt in principe een strafbaar feit. Een passende strafeis wordt de komende tijd uitgewerkt door het Openbaar Ministerie. De strafmaat wordt uiteindelijk door de rechter, per geval, bepaald. De controle van de verplichte quarantaine zal een taak van de veiligheidsregio’s worden.
Daarnaast wordt verkend of mensen kan worden verplicht om medewerking te verlenen aan het bron- en contactonderzoek van de GGD. Zulke medewerking zou kunnen worden afgedwongen door een last onder dwangsom op te leggen, denkt het kabinet.
Onveilig gebied
Ook voor reizigers die uit een risicogebied komen, vindt het kabinet het nodig om de mogelijkheid te hebben om een quarantaineplicht op te leggen. Vooralsnog ontbreekt daarvoor de juridische grondslag, maar daarom wordt de wet aangepast.
Zodra een inkomende reiziger dan Nederlands grondgebied betreedt, geldt voor deze reiziger de quarantaineplicht. Mensen die het betreft zullen - waar dat redelijkerwijs uitvoerbaar is - in ieder geval hun contactgegevens moeten afstaan, opdat deze ter controle worden doorgegeven aan de GGD.
De druk op het kabinet neemt toe om te zorgen dat een tweede coronagolf in de ziekenhuizen en verpleeghuizen uitblijft. Het aantal besmettingen stijgt al weken en de capaciteit voor snel en veel bron- en contactonderzoek bij de GGD’s - vooral in de Randstad - staat onder druk.
Extra mensen
Volgens de minister hebben de GGD’s de afgelopen tijd alles op alles gezet om bij te schakelen bij het bron- en contactonderzoek. Er worden extra mensen aangenomen en opgeleid, regio’s elders in het land helpen mee en de landelijke groep medewerkers wordt optimaal benut.
Om de directe vraag naar capaciteit in Rotterdam en Amsterdam op te lossen, komt er in die regio‘s uitbreiding. In de komende weken zal de landelijke groep medewerkers worden verdubbeld tot 1050 arbeidsplaatsen. In de weken daarna wordt de capaciteit nog een keer verdubbeld tot 2000 fte, aldus de bewindsman.
Het ministerie van Defensie biedt bovendien extra ondersteuning bij het plannen en coördineren van deze aantallen. Ook gaan de GGD‘s na op welke wijze de opleidingssnelheid nog verder kan worden verhoogd voor nieuw personeel.
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Forse stijging auto-inbraken in eerste vier maanden 2022
Criminelen hebben in de eerste vier maanden van 2022 veel meer in auto’s ingebroken dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo laten politiecijfers zien. In 2021 maakten de vele coronamaatregelen het vermoedelijk moeilijk om uit of van auto’s gestolen waar te verhandelen, zoals koplampen en navigatiesystemen. Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) verwacht dat dit minder speelt in 2022. -
'Mondkapjes ook nuttig'
WHO: Goed bron- en contactonderzoek cruciaal voor land als Nederland
Razendsnel en uitgebreid bron- en contactonderzoek is hét cruciale middel om ervoor te zorgen dat het coronavirus in Europa en dus ook in Nederland onder controle blijft. Dat zegt epidemioloog Michael Ryan, bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verantwoordelijk voor de coronabestrijding. ,,Dit virus kent geen seizoenspatroon. Het zal blijven oplaaien.” -
Bouwwereld schrikt van dalend aantal vergunningen: ‘Zo lossen we woningtekort niet op’
Bouwend Nederland is geschrokken van de daling van het aantal bouwvergunningen in het eerste kwartaal. Waren dat er vorig jaar nog 19.000, dit jaar gaat het in het eerste kwartaal om slechts 16.600 aanvragen. ‘Zo lossen we het woningtekort niet op. Dit is heel zorgelijk.’ -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Meer dan 50 dna-matches met Zwolse ‘spermadokter’: ‘Steeds meer mensen van de Veluwe’
Het aantal dna-matches in de zaak-Wildschut blijft toenemen. Tot dusver zijn vijftig mensen gelinkt aan de oud-gynaecoloog van het voormalige Sophia ziekenhuis in Zwolle. Hij gebruikte in de jaren tachtig en negentig zijn eigen sperma bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
-
video
Ruim 4000 nieuwe besmettingen, maar niet meer mensen in ziekenhuis
De afgelopen week zijn er in Nederland 4036 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 1448 meer dan vorige week. Dat meldde RIVM-baas Jaap van Dissel zojuist in de Tweede Kamer. Het is de vijfde week op rij dat het aantal besmettingen weer stijgt. Het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen blijft relatief laag. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.