Volledig scherm
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Martin van Rijn geven uitleg over het zorgakkoord © ANP

Kabinet sluit zorgdeal met 'bevriende' oppositiepartijen

De top van het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het vanavond eens geworden over de plannen voor de zorg. Dat maakten minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn bekend na afloop van een beraad met onder anderen premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Quote

Garanties krijg je op stofzui­gers en niet in de politiek

Minister Edith Schippers

Schippers gaf aan dat er helemaal geen impasse was geweest. Zij zei dat ze het 'volste vertrouwen' heeft van alle vijf partijen en dat het voorstel om de zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen naar de Tweede Kamer gaat. De minister benadrukte dat alle partijen aan het overleg ook 'zeer hechten aan keuzevrijheid voor de patiënt en efficiencyverhoging en kwaliteitsverbetering'.

Het plan zal volgens de minister geld moeten opleveren. Schippers heeft van Arie Slob (ChristenUnie) geen garantie gekregen dat hij instemt met alle voorstellen. Maar ze heeft er vertrouwen in. 'Garanties krijg je op stofzuigers en niet in de politiek.' Alexander Pechtold (D66) gaf aan dat er wel een akkoord op hoofdlijnen is, maar dat 'op diverse terreinen' nog wel invulling nodig is.

Keuzevrijheid nooit ter discussie
Rutte zei dat de keuzevrijheid in de zorg nooit ter discussie heeft gestaan. 'Mensen hebben de keuze te beslissen welk pakket en welke zorgverzekering ze willen afsluiten. Het kabinet is nooit voornemens geweest daar wat aan te veranderen.'

Door het vertrouwen konden de partijen ook de deal over de hervorming van de langdurige zorg beklinken. Met de instemming van de drie oppositiepartijen heeft het kabinet ook in de Eerste Kamer steun voor het plan om meer zorgtaken voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten naar de gemeenten te laten overgaan. Dinsdag werd al bekend dat volgend jaar er 360 miljoen extra beschikbaar komt om de overgang te verzachten.

Fractievoorzitters opgelucht
De fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA), Halbe Zijlstra (VVD) en Pechtold toonden zich opgelucht. Pechtold: 'Het allerbelangrijkste is dat we volgende week gewoon de wet langdurige zorg kunnen behandelen.' Ook Samsom vindt dat grote winst, want 'we hebben gemerkt dat de onzekerheid daarover door de samenleving giert'. En: 'We zijn blij dat we mensen zekerheid kunnen bieden'.

Ook Slob en Van der Staaij (SGP) zeiden tevreden te zijn. 'We zijn eruit, dat is mooi', zei Slob. Van der Staaij : 'Dit ziet er goed uit. We kunnen verder.' Volgens hem vooral omdat er vertrouwen is in de te volgen 'hoofdroute' met besparen, doelmatigheid en een vrije artsenkeuze.