Volledig scherm
© anp

Kabinet verbiedt vanaf 2015 wilde dieren in het circus

Er komt een verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in een circus. Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van deze dieren worden aangetast in een circus. Het verbod gaat volgend jaar in. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hierover van staatssecretaris Sharon Dijksma. Volgens Dijksma tasten het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren aan. ,,Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.''

In 2012 hebben ongeveer 22 circussen opgetreden in Nederland met in totaal 190 dieren, inventariseert het ministerie. Ongeveer 16 daarvan hebben acts met wilde dieren. In die circussen werden in totaal 15 wilde diersoorten geteld met in totaal 119 dieren, waaronder de zoogdieren die straks verboden worden (onder andere olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra's, zeeleeuwen, neusberen, apen, nijlpaarden en exotische runderen).