Volledig scherm
Buitenlandse studenten op de TU © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kabinet verscherpt toezicht op studenten en onderzoekers uit Iran

Het toezicht op studenten en onderzoekers uit Iran wordt aangescherpt. Dat is volgens het kabinet nodig om te voorkomen dat Nederlandse kennis wordt gebruikt voor het Iraanse raketprogramma. Aanleiding voor de stap is een ‘recent geval’ en de toenemende zorg over het raketprogramma.


Komend studiejaar zullen nieuwe aanmeldingen uit Iran voor gevoelige studies al extra worden getoetst. Het kan ertoe leiden dat studenten niet in ons land mogen studeren, omdat zij een link hebben met het Iraanse ballistische raketprogramma. Ook komen er aanvullende maatregelen voor studenten uit andere risicolanden, schrijft het kabinet aan de Kamer. De toetsing zal worden uitgevoerd door een speciale commissie van de ministeries van Onderwijs, Justitie en Buitenlandse Zaken en is nodig om ‘veiligheidsrisico’s maximaal in te dammen’.

Het recente geval zou volgens de NOS betrekking hebben op een student aan de TU Delft die daar kennis kan opdoen over het bouwen en lanceren van raketten. D66 en VVD willen opheldering over de zaak en een debat met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Buitenlandse studenten en onderzoekers worden al onderworpen aan een risicoanalyse als zij bepaalde gevoelige studies willen volgen of onderzoeken. Zij kunnen in het uiterste geval worden geweigerd. Die screening werd ingevoerd om te voorkomen dat er ballistische of nucleaire informatie naar Noord-Korea gaat.

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.