Volledig scherm
Een schoorsteen in het Westelijk Havengebied. © ANP

Kabinet versnelt plannen tegen luchtvervuiling: 'Hoop voor longpatiënten'

Het demissionair kabinet gaat de plannen versnellen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) weten in reactie op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat meer moet doen tegen luchtvervuiling.

De rechter stelde Milieudefensie in het gelijk in een kort geding om gezonde lucht. Dit betekent dat de overheid alles in het werk moet stellen om op zo kort mogelijke termijn overal in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitswet te voldoen. ,,Schone lucht is van levensbelang'', reageert Dijksma.

,,Daarom gaan we onze inzet samen met de regio's waar de problemen zijn versnellen en nog concreter maken. Dit plan wordt een aanvulling op bestaande maatregelen die betrokken gemeenten en provincies al nemen voor het aanpakken van knelpunten", aldus Dijksma. Deze knelpunten zijn onder meer enkele drukke binnensteden en een aantal regio's met veel veehouderijen.

Volledig scherm
Staatssecretaris Sharon Dijksma. © ANP

Hoopvol voor longpatiënten

Quote

Voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws

Campagneleider Anne Knol Milieudefensie

Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie reageert enthousiast: ,,Dit is een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht! We zijn blij dat de rechter de staat dwingt de gezondheid van burgers beter te beschermen. De luchtvervuiling in Nederland moet nu echt aangepakt worden zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan. Voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws.”

Vonnis

De rechter bepaalde in het vonnis onder meer dat de staat binnen twee weken een plan moet maken om 'voorspelbaar en aantoonbaar' overal aan de Europese grenswaarden te gaan voldoen. Ook verbiedt de rechter maatregelen die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet. ,,Dit is een prachtuitspraak!” reageert advocaat Phon van den Biesen. ,,Het gebeurt zelden dat je eisen zo volledig worden overgenomen door een rechter. Maar het werd ook wel hoog tijd.”

Volgens de milieuorganisatie doet de staat te weinig aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, waardoor de gezondheid van burgers ernstige schade oploopt. Luchtvervuiling kan leiden tot bronchitis, astma, hart- en vaatziekten en longkanker. Campagneleider Anne Knol van Milieudefensie: ,,In Nederland gaan we gemiddeld dertien maanden eerder dood door de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide die we inademen. Elke dag dat wij de vieze lucht moeten inademen, is er een te veel.''

In augustus vorig jaar spande Milieudefensie, samen met actieve bewoners, al een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Omdat die zaak na maanden nog niet was ingepland, besloot de organisatie tot een crowdfundingsactie om een spoedprocedure te kunnen betalen. Binnen vijf dagen was het benodigde geld binnen: 9.500 euro, gedoneerd door 467 mensen. Knol: ,,Het is absoluut noodzakelijk dat de rechter nu snel een uitspraak doet; langer wachten is onverantwoord.''

130 km/u terugdraaien

Concreet eiste Milieudefensie dat de staat overtredingen binnen een halfjaar stopt en er zo spoedig mogelijk maar in elk geval in de loop van 2018 voor zorgt dat overal blijvend wordt voldaan aan de Europese normen uit de luchtkwaliteitswet. Milieudefensie hoopt ook dat de rechter vervuilende kabinetsbesluiten, zoals de snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur, terugdraait. Knol: ,,Dit beleid laat zien dat de overheid lak heeft aan het recht op gezondheid.''

In februari dit jaar noemde de Europese Commissie de luchtvervuiling in Nederland ‘zorgwekkend’. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staan in de top 12 van de meest vervuilde stedelijke gebieden van Europa. Uit een meetcampagne van Milieudefensie bleek dat Nederland in 2015 op 11 van 58 plekken in het land de Europese normen voor stikstofdioxide overschreed.