Er is een schaarste aan mondkapjes vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
Er is een schaarste aan mondkapjes vanwege het coronavirus. © ANP

Kabinet volgt België en Duitsland niet met breed gebruik mondkapjes

In tegenstelling tot België en Duitsland noemt Nederland het breed inzetten van mondkapjes ‘niet wenselijk en onnodig’. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) herhaalde vanavond op de persconferentie het Nederlandse standpunt. Vanmiddag lieten beide buurlanden weten het gebruik van mondkapjes ‘dringend’ aan te bevelen, maar dat vindt De Jonge niet nodig.

De minister baseert zich op informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en dat ziet geen reden tot het breed dragen van mondkapjes. In de zorg daarentegen is het wel wenselijk. ,,We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben moeten we zo goed mogelijk verdelen. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken.”

Het dragen van mondkapjes als bescherming tegen het coronavirus wordt aanbevolen voor inwoners van België in situaties waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd of waar veel mensen zijn. ,,Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie”, zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de deelregeringen.

Stoffen maskers

Zodra de maatregelen in België versoepeld worden gaat de regering stoffen maskers aanbevelen ‘voor elke situatie waar geen veilige afstand behouden kan worden’, zei Wilmès. Daarvoor zal een collectieve inspanning nodig zijn, waaronder een opstart van een nationale productie. ,,Laten we niet vergeten dat mondmaskers kunnen helpen om ons te beschermen. Ze moeten op een correcte manier gebruikt worden, maar zullen nooit een garantie zijn. Ze vervangen de hygiënemaatregelen en de afstandsregels niet.”

De alledaagse mondkapjes zijn volgens de Belgische gezondheidsexperts die de regering adviseren vooral bedoeld om anderen tegen besmetting te beschermen. Daarnaast moeten dragers ook de andere anticoronamaatregelen opvolgen zoals afstand bewaren, de handen vaak wassen en hoesten en niezen in de elleboog. Speciale maskers die ook de drager zelf beschermen, moeten worden gereserveerd voor medisch personeel.

Dringende aanbeveling

Net als in België komt er ook in Duitsland een ‘dringende’ aanbeveling voor het dragen van mondkapjes in het lokale openbaar vervoer en de detailhandel. Daarom krijgen alle burgers mondkapjes uitgereikt, zo lichtte bondskanselier Angela Merkel toe. De horeca blijft wel gesloten, omdat mondkapjes er niet gedragen kunnen worden en het met anderen bij elkaar zitten op relatief kleine oppervlakten een risico inhoudt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om een mondmasker te dragen als je iemand verzorgt die vermoedelijk besmet is met het coronavirus. Ook wie symptomen vertoont als koorts, hoesten, een snotneus of kortademigheid, kan beter een mondmasker dragen. De WHO waarschuwt er wel voor dat het dragen van een mondmasker alleen nuttig is in combinatie met het veelvuldig wassen van de handen.

Correct gebruik van mondkapjes
Wie een mondmasker draagt, moet dat bovendien correct gebruiken. Anders geeft het een vals gevoel van veiligheid. Deze tips geeft de WHO bij het dragen van een medisch mondmasker.

1. Was je handen en inspecteer het masker
Eerst was je je handen met een op alcohol gebaseerd handreinigingsmiddel of gewoon met water en zeep. Bekijk het masker ook eens nauwkeurig en check of er geen gaatjes of andere beschadigingen zijn. Kijk na wat de onder- en bovenkant is. Bij medische mondmaskers kan je de bovenkant herkennen omdat er een stukje metaal zit. Check ook wat de binnen- en buitenzijde is. Meestal is de witte zijde de binnenkant.

2. Zet het op en laat geen openingen
Zet het mondmasker zo op je gezicht zodat het je neus en mond volledig bedekt, en trek de elastiekjes over je oren. Door de metalen strip aan de bovenkant aan te duwen, kan je ervoor zorgen dat het masker goed aansluit bij de overgang van je neus naar je gezicht, zodat er geen openingen meer zijn waardoor virusdeeltjes toch nog binnen kunnen glippen. Trek het daarna verder naar beneden over je mond en kin, opnieuw zonder openingen.

3. Raak het mondmasker niet aan
Raak het mondmasker niet aan tijdens het gebruik. Als je het toch aanraakt, was dan opnieuw je handen met een op alcohol gebaseerd handreinigingsmiddel of met water en zeep.

4. Vervang het masker zodra het vochtig is
Vervang het masker door een nieuw masker zodra het vochtig is. Medische mondmaskers zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Je kan ze niet opnieuw gebruiken.

5. Raak voorzijde niet aan bij het afzetten
Als je het mondmasker afzet, mag je de voorzijde niet aanraken. Verwijder het dus door achteraan bij de elastiekjes te beginnen, en verwijder het meteen uit de buurt van je gezicht. Gooi het onmiddellijk weg in een afsluitbare vuilnisbak. Was dan opnieuw je handen met een op alcohol gebaseerd handreinigingsmiddel of met water en zeep.

Miny naait zelf mondkapjes voor de zorg: