Volledig scherm
Het 6%-tarief geldt bijvoorbeeld voor de kapper, het personenvervoer en de schoenmaker © anp

'Kabinet wil af van lage btw-tarief van 6 procent'

Het kabinet overweegt het lage btw-tarief op de meeste producten af te schaffen. Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent. Bronnen in Den Haag bevestigen woensdag berichtgeving hierover van NRC.

Volledig scherm
Het 6%-tarief geldt bijvoorbeeld voor de kapper, het personenvervoer en de schoenmaker © anp

Diensten en producten waarvoor nu een btw-tarief van 6 procent geldt:

Diensten:
Openbaar vervoer
Taxi
Fietsenmaker
Schoenmaker
Kapper
Kledingreparateur
Verbouwen of herstellen van woningen
Schilder
Stukadoor
Behanger
Hovenier
Camping- en hotelhouder
Verhuurder van vakantiehuizen
Circussen, dierentuinen, kermisattracties, sportwedstrijden, attractieparken, musea, bioscopen, podiumoptredens
Optredende kunstenaars (dans, muziek, cabaret, toneel, film)

Producten
Etenswaren
Niet-alcoholhoudende dranken
Leidingwater
Boeken, tijdschriften, kranten, brochures, schoolboeken
Geneesmiddelen
Agrarische goederen (o.a. veevoer, zaden, stro)
Kunstvoorwerpen geïmporteerd uit niet-EU-landen

De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. Het was al bekend dat een verandering in het btw-systeem eraan zat te komen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) had vorig jaar al gezegd dat de boodschappen hiervan in ieder geval uitgezonderd zouden worden.

De mogelijk miljarden euro's die met deze wijziging worden binnengehaald, kunnen ingezet worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat een van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.

Dolksteek
MKB-Nederland is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften. ,,Het is een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar'' zegt voorzitter Michaël van Straalen woensdag.

Van Straalen waarschuwt dat het optrekken van het lage btw-tarief naar 21 procent vele duizenden banen gaat kosten. De sectoren die nu onder het lage tarief vallen zijn volgens hem arbeidsintensief.

Hervorming
De coalitiefracties VVD en PvdA kwam maandag tot een akkoord met het kabinet over de hervorming. Wiebes heeft oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil de details daarvan nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel zodat ze daarover kunnen debatteren en overleggen met hun achterban.

De SP gaat daarom uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen.