Volledig scherm
© ANP

Kabinet wil Formule 1 redden ondanks stikstofcrisis

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan, ondanks de problemen met stikstof. Dat verzekerde minister Bruno Bruins (Sport). Hij hoopt dat de wedstrijd geen gevaar loopt door de maatregelen die stikstof moeten beperken.

Er moeten nog allerlei vergunningen worden aangevraagd en verleend, benadrukte Bruins in het programma WNL op Zondag. Woensdag presenteert een commissie aanbevelingen hoe zo snel mogelijk de hoeveelheid stikstof kan worden teruggedrongen. ,,Op Zandvoort krijgen ze hier hartkloppingen van.” De datum staat immers vast. De bewindsman zegt het met argusogen te bekijken.

Maar ‘natuurlijk’ wil het kabinet er voor zorgen dat de race gereden kan worden, aldus Bruins. ,,Daar kijkt toch heel Nederland naar uit”. Voor dat het zover is, moet het circuit van Zandvoort nog flink verbouwd worden. Daarnaast gaat ook de treinverbinding richting het circuitpark nog op de schop

De bewindsman wilde niet reageren op berichten dat de commissie-Remkes gaat voorstellen de maximumsnelheid te verlagen. ,,Dat rapport moet nog verschijnen. Daar ga ik helemaal niks over zeggen”, aldus de VVD-minister.

Stikstofoverschot

Bouwprojecten, Schiphol, wegverbredingen, melkkoeien en nu ook de Formule 1 liggen recent onder vuur door een ogenschijnlijk nieuwe boosdoener: stikstof. De natuur én de mens hebben er last van. Het stikstofoverschot is volgens veel ecologen het grootste probleem waar de Nederlandse natuur mee kampt. Dat komt door de opeenstapeling van effecten.

Maar hoe groot is het milieuprobleem? Waar komt het door? En hoe komen we er vanaf?
Lees hier de stikstofcrisis in veertien vragen en antwoorden. (Premium)

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.