Kabinet wil ouderen veel sneller vaccineren, maar GGD is er nog niet klaar voor
VIDEOEen deel van de thuiswonende ouderen krijgt misschien veel sneller dan gedacht het Pfizer-vaccin. Hoe dat zou moeten gebeuren, is echter nog totaal onduidelijk. En het overgrote deel van de 60-plussers is nog lang niet aan de beurt.
Terwijl de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus in Nederland al veel later begint dan in de rest van Europa, is er nu een nieuw hoofdpijndossier: de vaccinatie van thuiswonende ouderen. Aanvankelijk was het plan dat zij bij de huisarts hun twee prikken konden halen. Maar het al goedgekeurde vaccin van Pfizer-BioNTech zorgt voor een kink in de kabel.
Huisartsen kunnen dat vaccin niet toedienen, zeggen ze. De reden: het wordt geleverd in partijen van duizend doses en moet bij 75 graden onder nul worden opgeslagen. ,,Pfizer gaat hem niet worden”, stelt Jako Burgers van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG).
Desondanks wil het kabinet het advies van de Gezondheidsraad opvolgen om thuiswonende ouderen toch al zoveel mogelijk het Pfizer-vaccin te geven. Het RIVM zoekt nu naar mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen.
GGD's
Tips?
Heb je concrete tips over de GGD, de werking van IT-systemen zoals CoronIT of de manier waarop het vaccineren door de GGD wordt aangepakt, dan komen we graag met je in contact. Mail naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement). Tippen via Publeaks kan hier: https://secure.publeaks.nl/ad
De eerste doses van het Pfizer-vaccin worden vanaf 8 januari door de GGD toegediend aan personeel van verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Ouderen zouden dus ook onderdeel moeten worden van die eerste vaccinatieronde. Maar of de GGD’s, die al alle zeilen moeten bijzetten om 8 januari te halen, een extra doelgroep aankunnen, is nog niet zeker.
De GGD liet gistermiddag weten ‘niet bezig’ te zijn met het voorbereiden van vaccinatie van ouderen. Het ict-systeem van de dienst is bij de start alleen klaar voor zorgpersoneel, niet voor andere doelgroepen, zegt een woordvoerder.
Naar verwachting krijgt Nederland in het eerste kwartaal van 2021 zo’n 2,5 miljoen doses van het Pfizer-vaccin. Het kabinet schat dat daarvan zo’n 800.000 zullen worden opgebruikt door zorgpersoneel. De rest zou kunnen worden toegediend aan ouderen.
Huisartsen
De Nederlandse huisartsen bereiden zich intussen met man en macht voor op het toedienen van andere vaccins, zoals dat van AstraZeneca. Dat wordt naar verwachting eind januari goedgekeurd. Maar als exacte leveringsdata en -aantallen bekend zijn - en daar is nu nog geen zicht op - duurt het nog weken voor de eerste prik wordt gezet, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). ,,In het gunstige geval twee weken, maar het kan ook vijf weken duren.”
Voor een flink deel van de ouderen dreigt daardoor het scenario dat pas tegen het einde van de winter begonnen wordt met vaccineren. Dat terwijl juist deze doelgroep voor een groot deel de overvolle ic’s bevolkt. ,,Het moet echt sneller”, zegt de Groningse hoogleraar Maarten Postma, die lid is van de Britse Gezondheidsraad. ,,Juist in de winter zorgt een virus als dit voor de grootste problemen.”
De Groningse hoogleraar Maarten Postma is lid van de Britse Gezondheidsraad. Hij ziet hoe de Britten de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus extreem voortvarend aanpakken. ,,Nederland kan daar echt een voorbeeld aan nemen", zegt Postma in gesprek met deze site.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Eerste coronavaccin voor Nederland goedgekeurd: ‘Werkzaam, veilig en van hoge kwaliteit’
Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Daarmee is het Amerikaans-Duitse vaccin het eerste dat gebruikt mag worden op de Europese en dus ook Nederlandse markt. Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder. -
Voormalig leider D66360
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
33
Nederlandse BenBits troeft multinational Mentos af: weg vrij voor ‘plasticvrije’ kauwgom
De weg staat vrij voor het fameuze BenBits om de wereld te veroveren met ‘natuurlijke’ en ‘plasticvrije’ kauwgom. Het Hof van Justitie verwerpt de klacht van de grote concurrent, fabrikant van onder meer Mentos kauwgom, tegen het Nederlandse merk. -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
PREMIUMmet video27
ProRail vreest dat dassenprobleem op het spoor nog groter wordt: ‘Ze zitten op minstens 40 plekken’
Nederland is voorlopig nog niet van de das af, waarschuwt ProRail. Na Friesland veroorzaken de dieren nu problemen tussen Eindhoven en Den Bosch en dat is pas het begin. Tienduizenden reizigers kunnen voorlopig niet met de trein. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Spoor) wil daarom met de spoorbeheerder naar een permanente oplossing zoeken.
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
-
-
PREMIUM
Ongeloof over vaccinatiecampagne: 'Je had dit allemaal al kunnen voorzien’
Het vaccindebat donderdagavond in de Tweede Kamer heeft de zorgen over een succesvol verloop van de vaccinatiecampagne niet weggenomen. ,,Ik weet één ding: uiteindelijk is de minister verantwoordelijk.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.