Volledig scherm
De eerste stap voor een ZZP'er: zich aanmelden bij de Kamer van Koophandel © ANP

Kabinet wil snellere aanpak problemen zzp'ers

UpdateHet kabinet wil 'versneld' wat doen aan de problemen waarmee zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kampen. Door de nieuwe wet DBA verliezen zzp'ers werk. Opdrachtgevers zijn huiverig geworden zaken te doen met dergelijke zelfstandigen.

,,Deze zorgen zijn heel herkenbaar en we moeten hier snel wat aan doen'', zei verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes dinsdag in de Tweede Kamer. Niemand mag blijven zitten met onzekerheid, ,,juist in de tijd dat de economie groeit.''

Noodklok
Wiebes reageerde op felle kritiek van onder anderen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Die vindt dat de gevolgen van de nieuwe wet, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid te bestrijden, steeds verder uit de hand lopen. 

Vanaf 1 mei is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) komen te vervallen. Deze maatregel werd in het leven geroepen om schijn zelfstandigheid te voorkomen. Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen een modelovereenkomst gebruiken, om vooraf vast te leggen dat er geen sprake is van loondienst. Deze wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

Ook de modelovereenkomsten veroorzaken problemen. De Belastingdienst keurde er een heleboel af en de verwerking loopt traag. Opdrachtgevers worden intussen huiverig voor de contracten en hun gevolgen. Ze zijn bang voor een naheffing van de Belastingdienst als deze achteraf de overeenkomst afkeurt. Het resultaat is dat zzp'ers minder klussen krijgen. 

Noodklok
Meer dan tien procent van de Nederlandse ondernemers heeft momenteel geen inkomen vanwege de nieuwe wet DBA. Eind oktober luidde de belangenorganisatie ZZP Nederland om die reden de noodklok.

Wiebes wilde eigenlijk pas midden december met een reactie komen op de problemen. Maar hij kondigde aan dat te vervroegen tot deze maand, ,,gezien de urgentie''. De bewindsman wilde echter niet kwijt hoe hij gaat ingrijpen.

Quote

Opdrachtge­vers vertrouwen het niet

Maarten Post - Voorzitter van stichting ZZP Nederland

Sceptisch
Voorzitter van de stichting ZZP Nederland, Maarten Post, is sceptisch over Wiebes' woorden. ,,Hij zegt telkens dat het goed komt, maar opdrachtgevers vertrouwen het niet. Ze willen het niet van de staatssecretaris horen, maar van de Belastingdienst."

Stichting ZZP Nederland is momenteel actie aan het voeren tegen het huidige beleid. ,,We willen dat er een vrijwaringsperiode wordt verbonden aan een modelovereenkomst, zodat zzp'ers én opdrachtgevers geen naheffingen kunnen krijgen van de Belastingdienst. Ook moet de huidige kabinetsperiode worden gebruikt om een wettelijke definitie van zelfstandige ondernemers te realiseren, zodat er voor zzp'ers rechtszekerheid zal ontstaan."

Goedbedoeld
Wiebes beloofde vandaag alvast dat goedbedoelende opdrachtgevers en zzp'ers niet worden beboet als ze per ongeluk iets fout doen. Eerst moet de tijd worden genomen voor een goede invoering en een beoordeling.

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos constateert dat opdrachtgevers hun toevlucht nemen tot zogenoemde payrollbedrijven, die dan zzp'ers leveren. Vos uitte daarbij kritiek op payrollbedrijven die misbruik maken van alle onduidelijkheid en op die manier hun eigen omzet proberen te vergroten: ,,Dat is zeer ongewenst''. Wiebes erkende dat er organisaties zijn die met verboden constructies werken en schijnzekerheid bieden. ,,Dat moeten we gewoon stoppen.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement