Kabinet wil vaccinvoorraad snel opprikken, in tweede kwartaal tot 2 miljoen vaccinaties per week
Het kabinet hoopt de komende weken bijna de hele voorraad coronavaccins op te prikken. Begin maart moeten er in totaal 2 miljoen inentingen zijn toegediend en in het tweede kwartaal wordt uitgegaan van pieken tot 2 miljoen vaccinaties per wéék. Ook heeft ons land 8 miljoen extra Moderna-vaccins ingekocht, valt te lezen in de nieuwste Kamerbrief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
Delen per e-mail
De Nederlandse vaccinatiemachine lijkt na een pijnlijk stroef begin dan eindelijk een beetje op gang te zijn gekomen. Deze week krijgen er naar verwachting zo'n 250.000 mensen een prik. En aan het einde van de eerste week van maart zouden er in totaal zo'n 2 miljoen inentingen toegediend moeten zijn, is de hoop rond het Binnenhof.
Als dat lukt - het verleden biedt geen zekerheid - dan rekent minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ook eindelijk af met de pijnlijke situatie dat er meer coronavaccins in de vriezer opgeslagen liggen dan in mensenarmen zijn gespoten, zoals nu nog altijd het geval is. Daardoor bungelt Nederland al weken onderaan de internationale vaccinatielijstjes.
Opgemaakt
De voorraad van vooral Pfizer/BioNTech-vaccins die daardoor de afgelopen weken is opgebouwd, zal de komende weken gestaag worden opgemaakt, blijkt uit grafieken die zijn opgenomen in een nieuwe brief van De Jonge aan de Tweede Kamer. Dat moet lukken omdat de GGD's en artsen sneller gaan prikken en omdat het voorraadbeheer een stuk minder voorzichtig wordt. Tot nu toe hield Nederland voor iedereen die een vaccin kreeg de tweede dosis meteen achter.
De komende weken zal bij het vaccin van Pfizer en Moderna worden toegewerkt naar een prikvoorraad die genoeg is om nog vijf dagen te kunnen prikken. Van het AstraZeneca-vaccin wordt straks waarschijnlijk helemaal geen voorraad aangehouden, omdat de tweede prik bij dat vaccin misschien pas twaalf weken later wordt gezet. Bij Pfizer en Moderna is die tussenpoos zes weken.
Na de eerste week van maart zal de Pfizer-prik zo'n 1,3 miljoen keer zijn gezet, zo is de hoop. Daarmee zou er op dat moment nog maar een kleine voorraad over zijn. Ook de in februari verwachte vaccins van Moderna en AstraZeneca zullen na week 9 zo'n beetje opgeprikt zijn, is de bedoeling.
AstraZeneca
AstraZeneca, dat onlangs de Nederlandse vaccinatiestrategie in de war schopte met de mededeling dat het zestig procent minder vaccins kon leveren in het eerste kwartaal, begint volgende week met een eerste levering van bijna 125.000 doses, is de hoop in Den Haag. In februari wordt in totaal gerekend op 675.000 AstraZeneca-vaccins en in maart nog eens op hetzelfde aantal.
De leveringsaantallen van AstraZeneca zijn nog niet definitief bevestigd, schrijft De Jonge. Ook is het nog niet bekend wie het AstraZeneca-vaccin toegediend gaat krijgen. Donderdag brengt de Gezondheidsraad daarover een advies uit. Daarop vooruitlopend noemt De Jonge in zijn brief de optie dat het vaccin in het eerste kwartaal zal gaan naar 60 tot 65-jarigen.
84,5 miljoen
Uit nieuwe overzichten van het ministerie blijkt dat Nederland tot en met het eerste kwartaal van 2022 rekent op maximaal 84,5 miljoen doses coronavaccin van acht verschillende farmaceuten. Dat zijn er ruim 15 miljoen meer dan eerst was gepland. Een kleine 60 miljoen vaccins zijn al definitief aan ons land toegewezen. Een paar deals zijn nog niet helemaal rond, bij één farmaceut is er voor ons land nog een mogelijkheid om kleinere aantallen af te nemen.
Het kabinet heeft onder meer 8 miljoen extra doses van het Moderna-vaccin gekocht. Van die mogelijkheid was eerder geen gebruik gemaakt, tot onvrede van sommige partijen in de Tweede Kamer. Maar omdat Moderna de extra doses nu al in het derde kwartaal belooft te leveren in plaats van het vierde, is de aankoop nu alsnog gedaan.
Van een andere farmaceut, Novavax, verwacht het kabinet in het tweede kwartaal al 600.000 doses en in de kwartalen erna steeds zo'n miljoen. Voor dit coronavaccin waren nog geen leveringsdata- en aantallen bekend.
2 miljoen prikken per week
In het tweede kwartaal komen er mogelijk zoveel vaccins op ons land af (maximaal 22 miljoen) dat er in sommige weken misschien wel meer dan 2 miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden. ‘Zowel huisartsen als de GGD’s hebben aangegeven in het tweede kwartaal ruim op te kunnen schalen', schrijft De Jonge, waarbij hij opmerkt dat de huisartsen hebben aangegeven met enige voorbereidingstijd 2,5 miljoen prikken in één week te kunnen zetten. Ook de ziekenhuizen hebben al aangegeven te willen helpen bij het vaccineren. ‘Dit geeft mij vertrouwen dat in het geval dat het nodig is er voldoende capaciteit ingezet kan worden.’
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUMVaccinatievertraging
De Jonge belooft: Komende weken trekken we been écht bij met coronaprikken
Corona-minister Hugo de Jonge belooft dat Nederland binnen een maand de achterstanden met de coronavaccinaties zal hebben ingelopen. Nu bungelt ons land nog onderaan de Europese lijstjes. De Jonge ligt zwaar onder vuur in de Tweede Kamer en ook in de coalitie is men klaar met het trage verloop van de vaccinaties. In een uitgebreide reactie laat De Jonge weten: ,,Het gaat maar om één ding: komen er voldoende vaccins binnen? Dat bepaalt het tempo van de vaccinatie.” -
PREMIUMKoken & eten
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en nog vier voedselmythes
Over weinig onderwerpen bestaan zo veel meningen als over voedsel, maar hoe weet je wat waar is? De Britse epidemioloog Tim Spector ontrafelt in zijn nieuwe boek voedselmythes. Dit zijn de belangrijkste. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
MS Vereniging: Maak stamcelbehandeling voor MS-patiënten in Nederland mogelijk
Maak stamceltherapie in Nederland per direct mogelijk voor MS-patiënten. Dat dringende beroep doet de MS Vereniging Nederland komende donderdag in een gesprek met onder meer het Zorginstituut en het ministerie van VWS.
-
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
PREMIUMAnalyse
Coronakopzorgen worden alleen maar groter
Het is een crisis in een crisis in een crisis. Met een oprukkende Britse mutant, meer sociale problemen en vaccinatiemalaise wordt de puzzel voor het kabinet steeds gecompliceerder. -
Motoragent raakt voetgangster tijdens achtervolging: beiden zwaargewond
Een agent en een voetgangster zijn zondagmiddag zwaargewond geraakt bij een aanrijding in Zevenbergen. Dat gebeurde tijdens een achtervolging in de Zeestraat, waarbij een motoragent achter een scooterrijder aanreed.