Volledig scherm
Het is een trend: het gas uit een slagroompatroon in een ballon spuiten en dat inademen. © Hollandse Hoogte

Kabinet wil verkoop gevaarlijk lachgas aan banden leggen

Het kabinet wil de verkoop van lachgaspatronen aan banden leggen. De metalen capsules, die onder jongeren razend populair zijn, blijken op langere termijn gevaarlijker dan gedacht.

Het gebruik van lachgas, dat niet verboden is, is in een paar jaar tijd razend populair geworden onder jongeren. Maar uit onderzoek van het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut dat vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat het gebruik niet zonder gevaar is. En daarom wil minister Bruno Bruins (Zorg) dat de patronen binnenkort niet meer te koop zijn voor minderjarigen.

Jongeren blijken tijdens of kort na lachgasgebruik last te kunnen hebben van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Daarna volgen verwardheid, misselijkheid en de hunkering om opnieuw te gebruiken. De negatieve gezondheidseffecten op lange termijn zijn concentratieproblemen, vermoeidheid en duizelingen. Hoe vaker en meer lachgas wordt gebruikt, hoe vaker de effecten optreden. Het risico op verslaving kan niet worden uitgesloten.

Populair

Vooral onder stappers is lachgas populair. Ruim de helft (53,5 procent) heeft ooit wel eens via een ballon gas geïnhaleerd en bijna vier op de tien mensen (37,3 procent) in deze categorie heeft dat zelfs het afgelopen jaar gedaan. Ter vergelijking: van de algehele bevolking heeft iets meer dan 5 procent ooit lachgas geconsumeerd; vanaf ongeveer 30 jaar neemt het gebruik sterk af. De mensen die regelmatig uitgaan, nemen gemiddeld vier ballonnen per sessie.

Volgens de onderzoekers denken jongeren heel verschillend over de gezondheidsrisico’s van lachgas. Vooral jongere gebruikers (van 12 tot 14 jaar) die weinig ervaring met andere middelen hebben, zien lachgas vaak niet als een drug en vinden dat er nauwelijks risico’s zijn. Anderen erkennen dat er risico’s zijn, al nemen zij die lang niet altijd serieus.”

De patronen zijn gemakkelijk beschikbaar. Ze worden verkocht in allerlei winkels, in de groothandel, online, op festivals en in clubs. Er zijn ook webwinkels die hele lachgastanks verhuren voor feesten of festivals. Bruins wil de beschikbaarheid van lachgaspatronen beperken, met name voor jongeren onder de 18. Hij is met de detail- en groothandel in gesprek over vrijwillige maatregelen als een leeftijdsgrens of een quotum voor consumenten. Ook wil hij meer en betere preventie voor scholen, stappers en ouders.

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”