Volledig scherm
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (links) en premier Mark Rutte, eerder deze week in het Torentje © anp

Kabinet wil zorgwet er met truc doorheen jagen

UpdateHet kabinet zal de dinsdag gesneuvelde zorgwet opnieuw indienen in het parlement. Mocht die dan weer de eindstreep niet halen, dan wil het desnoods met een truc ervoor zorgen dat de afspraken die het eerder met de zorgsector maakte toch worden uitgevoerd.

Volledig scherm
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (staand) tijdens het crisisoverleg vanavond in het Torentje. Inzetje: staatssecretaris Marin van Rijn. © anp
Volledig scherm
© anp
Quote

Er wordt voorkomen dat mensen onnodig extra hoeven te betalen voor de zorg via hun zorgpremie of eigen risico

Staatssecretaris Martin van Rijn
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra na afloop van het crisisberaad van VVD en PvdA over de gesneuvelde zorgwet van minister Edith Schippers © anp

Het kabinet zal dan proberen de doelen van de wet toch te bereiken via een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur. De PvdA zal daar ,,zeer welwillend naar kijken'' en ziet het als een ,,prima optie''. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat vannacht in het Kamerdebat over de zorgcrisis.

Een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is een besluit van de regering waarin de inhoud van een wet verder wordt uitgewerkt. Een AMvB wordt zonder medewerking van de Eerste en Tweede Kamer gemaakt. De oppositiepartijen, ook de bevriende, hebben grote moeite met deze optie.

Maar Samsom zei dat de wet de mogelijkheden biedt en dat het hem gaat om het behalen van de doelen: betere zorg en de zorgkosten in de hand houden.

Het debat van de Tweede Kamer met premier Mark Rutte is om 23.45 uur begonnen.

'Bezwaren rechtgebreid'
Het zal ,,linksom of rechtsom worden geregeld'', zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra na afloop van het crisisberaad van VVD en PvdA. Zijlstra zei verder dat het kabinet en de coalitiepartijen een aantal bezwaren die in de Eerste Kamer leefden over de zorgwet, hebben kunnen rechtbreien. Hij vindt dat dit op een goede wijze is gebeurd. We gaan in het debat zien hoe dat gewaardeerd wordt, aldus Zijlstra.

Volgens hem staan de zaken die de coalitie wilde regelen in het akkoord, zoals kwalitatief goede zorg en waarborgen voor de keuzevrijheid van artsen. Daarmee is voorkomen dat mensen ,,onnodig extra hoeven te betalen voor de zorg via hun zorgpremie of eigen risico''.

Samsom blij met oplossing
PvdA-leider Diederik Samsom is blij met de oplossing die is gevonden voor de gesneuvelde zorgwet. Het aangepaste wetsvoorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer zal sturen, biedt volgens hem een kans ,,om alle patiënten te laten zien dat de vrije artsenkeuze gewaarborgd blijft en dat de positie van verzekerden ten opzichte van verzekeraars versterkt kan worden'' en de kwaliteit van de zorg te verzekeren.

,,Dat lijkt me een goede route'', zei Samsom na afloop van het Torentjesoverleg. Het nieuwe voorstel kan volgens Samsom rekenen op de steun van de Eerste Kamerfractie van de PvdA.

De coalitie kwam dinsdag in grote problemen doordat het zorgplan van Schippers in de Eerste Kamer sneuvelde door toedoen van drie PvdA-senatoren. Volgens Samsom geven die drie niet vooraf de garantie dat ze het aangepaste voorstel zullen steunen. Maar er is ,,wel goed geluisterd naar de zorgen en de wensen die er zijn. Ik zie dat hoopvol tegemoet'', zei Samsom.

Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66; midden) © anp
Quote

We hebben geen akkoord met het kabinet gesloten.

De fractievoorzitters van CU, D66 en SGP
Volledig scherm
Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP (midden) © ANP
Volledig scherm
ChristenUnie-leider Arie Slob © anp
Volledig scherm
PvdA-leider Diederik Samsom staat de pers te woord na afloop van het crisisberaad © anp

'Geen akkoord met ons'
De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben geen akkoord gesloten met het kabinet over de gesneuvelde zorgwet van minister Edith Schippers.

,,De coalitiepartijen hebben een akkoord met elkaar'', zei D66-leider Alexander Pechtold eerder deze avond na afloop van een gesprek met de coalitiepartners en het kabinet in het Torentje van Rutte. ,,We hebben geen akkoord met het kabinet gesloten. Dus het kabinet staat vrij om een brief naar de Kamer te sturen.''

Nadat de inhoud van de brief bekend was geworden, liet Pechtold weten dat de truc die het kabinet wil uithalen om alsnog zijn zin te krijgen als het straks met de zorgwet weer misloopt in de Senaat zijn belangrijkste bezwaar is. Hij ziet de methode als staatsrechtelijk dubieus.

'Onze mening geven in debat'
SGP-leider Kees van der Staaij na het crisisoverleg: ,,We hebben het aangehoord. Het is de verantwoordelijkheid van het kabinet om hierover een brief te schrijven. Ik weet niet wat er precies in komt. We zullen in het debat onze mening geven."

ChristenUnie-leider Arie Slob: ,,We hebben het kabinet aangehoord en de coalitie. We hebben ons niet verbonden aan datgene wat zij willen. Als je je ergens niet aan verbindt, dan heb je een probleem met een bepaalde route. Maar we zullen daar in het parlement zo snel als mogelijk verder over spreken.'' Slob erkende dat hij niet echt enthousiast is over de oplossing.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”