Volledig scherm
Wilders afgelopen weekend op campagne in Spijkenisse. © ANP

Kabinet: Wilders kan veilig campagne voeren

Het kabinet betreurt dat Geert Wilders zijn verkiezingscampagne heeft opgeschort, maar bezweert dat politici in Nederland gewoon veilig campagne kunnen voeren. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft aan dat de veiligheid van alle politici gewaarborgd was en is.

Quote

Ik vind het jammer dat hij deze beslissing heeft genomen

Minister Stef Blok

Dat zei minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie vandaag na overleg met premier Mark Rutte, korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie en de NCTV. Tussendoor was er ook contact met Wilders. ,,De veiligheid van Wilders en alle andere politici die campagne voeren staat voorop. Onze mensen zetten zich daar volledig voor in'', aldus Blok.

Blok zegt te betreuren dat Wilders heeft besloten te stoppen met publieke optredens, zoals flyeren. ,,Ik begrijp echt wel dat hij al heel lang onder moeilijke omstandigheden zijn werk moet doen. Maar ik vind het jammer dat hij deze beslissing heeft genomen. We zijn er echt van overtuigd dat hij veilig zijn werk kan doen. De heer Wilders maakt een eigen inschatting. Hij heeft helaas die beslissing genomen.''

De minister noemde het cruciaal voor de democratie dat alle politici gewoon campagne kunnen voeren. Het kabinet neemt de zaak zeer serieus.

Gisteren kwam via de NRC naar buiten dat een agent van de dienst die politici, diplomaten en het Koninklijk Huis beveiligt, contact heeft gehad met criminelen. Het gaat om een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) die vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. Hij was geen persoonlijk beveiliger van de PVV-leider.

De agent is vandaag vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Vandaag werd bekend dat de man ook al eerder zou zijn verdacht van integriteitsschendingen.