Volledig scherm
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) © anp

Kabinet: Zwarte Piet moet veranderen

Het kabinet pleit ervoor dat het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet met de tijd meegaat. Dat schijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vandaag in antwoord op Kamervragen van Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk).

Quote

Het Sinter­klaas­feest moet een feest voor alle kinderen zijn en en daarom is het kabinet er voorstan­der van dat het feest met de tijd meegaat

Ard van der Steur

,,De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen", schrijft Van der Steur. ,,Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen."

Het kabinet benadrukt in de brief wel dat mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde hebben gevierd geen racisten zijn.

Het kabinet wil Zwarte Piet overigens niet verbieden. De overheid wil wel een rol spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet.

,,Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat", aldus Van der Steur. ,,In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen."

Volgens premier Rutte is Zwarte Piet een mooie traditie. Hij vindt dat er een maatschappelijk debat moet plaatsvinden, maar het is niet aan de regering om er beleid op te maken. 

Verwarring

Marc Giling van het Sint- en Pietgilde is niet blij met de verklaring. Volgens hem is dit standpunt al eerder ingenomen en door het opnieuw aandacht te geven, zorgt het alleen maar voor meer verwarring. ,,Als het kabinet zegt dat iets discriminatie zou kunnen zijn, dan moeten ze ook de stoute schoenen aantrekken en zeggen wat er precies verkeerd is aan de huidige piet. Maar dat doen ze niet. Ze zijn nog steeds niet duidelijk wat ertoe leidt dat er alleen maar harder tegen zwarte piet wordt geschopt en anderen zich daar nog erger aan storen.''