Volledig scherm
Kinderen moeten onder moeilijke omstandigheden overleven, sinds de oorlog in Syrië. © REUTERS

'Kalifaatkinderen komen met moeders terug naar Nederland'

De terugkeer van Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen die vastzitten in kampen in Syrië is 'heel dichtbij'. Nederland heeft een bevel tot gevangenneming neergelegd bij de Koerdische autoriteiten in het gebied. 

Dat betekent dat er in feite is gevraagd de vrouwen over te dragen, zodat ze hierheen kunnen komen en berecht kunnen worden. ,,We zijn nu heel dichtbij,'' zegt advocaat André Seebregts, die twee van de in totaal drie vrouwen vertegenwoordigt. Hoewel het verzoek aan de Koerden alleen de moeders betreft, acht hij het onmogelijk dat hun kinderen niet meekomen. ,,De hoop is dat de Koerden hen begeleiden naar een ambassade, zodat van daaruit hun terugkeer naar Nederland mogelijk wordt gemaakt.'' 

Erbarmelijk

De vrouwen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in de kampen, waardoor vooral hun kinderen hard geraakt worden. Sommigen werden nog in Nederland geboren, waar ze naar school gingen, maar moeten nu zien te overleven in Syrië, waar hun moeders gevangenen zijn.  Familieleden trokken eerder in het AD aan de bel, omdat ze vreesden voor de levens van de kleintjes, van wie sommigen nog baby's zijn. 

,, We hebben het verzoek neergelegd en zijn in afwachting van een reactie van de Koerden,'' zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Met het verzoek wordt gehoor gegeven aan een beslissing van de rechter in Rotterdam. 

Het ligt voor de hand dat de Koerden op hun beurt het verzoek in zullen willigen. Zij gaven eerder al aan de vrouwen liever kwijt dan rijk te zijn en riepen buitenlandse regeringen op om 'hun' strijders te vragen. 

Kijk hier naar  een fragment van een interview met  Hussein, die op zoek ging naar zijn familie in het Kalifaat: