Kalmte op stranden na oproep thuis te blijven

Ondanks het fraaie voorjaarsweer lijken Nederlanders gehoor te geven aan de dringende oproep om ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus niet naar het strand te komen en thuis te blijven. Dat is de eerste indruk van de gemeente Noordwijk en leert ook een blik op de livestreams van enkele stranden, zoals bij Scheveningen, Hoek van Holland, Bloemendaal en Egmond aan Zee.

,,Het lijkt erop dat de boodschap van 'Kom niet, blijf thuis' gehoord is", zegt een woordvoerder namens burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk. ,,Dat voorkomt voorlopig dat we wegen moeten afsluiten. Het lijkt erop dat mensen echt thuisblijven."

Op de boulevard van Noordwijk aan Zee, op het strand en bij Langevelderslag is het rustig en houden de mensen die er zijn gepaste afstand. Bijzondere opsporingsambtenaren hoefden nog niet in actie te komen. Ook in Scheveningen en Hoek van Holland is het aantal wandelaars en recreanten beperkt en blijven ze ver uit elkaar. De boulevard van Scheveningen was vanmiddag goeddeels verlaten.

Misstanden

Lijkt er op en rond de stranden goed te worden geluisterd naar het advies elkaar niet op te zoeken, toch gaat het her en der nog fout. In Den Haag zijn volgens de gemeente nog steeds winkels die drukte genereren. ,,Deze winkels zijn bang dat ze hun (verse) producten niet verkocht krijgen en bieden daarom de waar voor niets of voor een lagere prijs aan’’, aldus de gemeente. Vanmorgen is daarom via een noodbevel een groentegroothandel in Den Haag gesloten. Er kwamen volgens de gemeente veel mensen af op een kraampje voor de deur.

In Ede zag de gemeente zich vandaag genoodzaakt de markt te sluiten. Door de setting van de markt konden bezoekers zich niet houden aan de anderhalve meter afstand die verplicht is als er meer dan twee mensen samen zijn. De markt zou normaal gesproken tot 17.00 uur duren. 

In recreatiegebied Prinsenbos in het Westland heeft een groep een illegaal feestje gevierd in de nacht van vrijdag op zaterdag. In de ochtend werd een picknicktafel vol met plastic bekers en lege drankflessen aangetroffen. En in Rotterdam werd een groep van 24 feestende jongeren vannacht beboet, omdat zij zich misdroegen en niet aan de coronamaatregelen hielden. De groep had zich verzameld op één kamer in een hotel aan de Kruiskade in Rotterdam.

Drukte

Vorige week werd de aansporing om stranden, parken en bossen te mijden deels in de wind geslagen, mede in verband met het fraaie voorjaarsweer. Hoewel het weervandaag opnieuw aantrekkelijk is, is een toestroom op de stranden uitgebleven. 

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

Een leeg strand bij Scheveningen.
Volledig scherm
Een leeg strand bij Scheveningen. © Peter Franken
  1. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”