Volledig scherm
Minister Edith Schippers tijdens het debat © anp

Kamer blijft verdeeld over plan euthanasie na voltooid leven

UpdateDe Tweede Kamer ging vandaag in debat over de versoepeling van de euthanasiewetgeving. Volgens de VVD moet een zelfgekozen einde na een voltooid leven voor alle leeftijden mogelijk zijn. De SGP is diep geraakt door de nieuwe voorstellen en heeft samen met de ChristenUnie een motie van afkeuring ingediend, maar die werd bij de stemming verworpen.

Iedere volwassene op leeftijd die weloverwogen vindt dat zijn leven voltooid is, moet 'onder strikte en zorgvuldige criteria' in staat worden gesteld om te overlijden. Dat staat in een brief van het kabinet die eerder naar de Tweede Kamer is gestuurd. De VVD voegt daar vandaag aan toe dat mensen van alle leeftijden daarvoor in aanmerking moeten komen, mits het zorgvuldig geregeld is. 'Iedereen' wil in dit geval zeggen 'handelingsbekwame volwassenen', dus iedere 18 plusser die toerekeningsvatbaar is.

Leeftijdsgrens
In de plannen van het kabinet is nog geen leeftijdsgrens genoemd. Wel hebben de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer geschreven dat het ,,voor de hand ligt om een nieuw systeem te beperken tot mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt.'' Op dit moment moet er nog sprake zijn van 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden met een medische grondslag'. Daardoor blijft in Nederland een groep van vooral ouderen rondlopen met een actieve doodswens. Zij vinden dat hun leven geen enkele zin meer heeft.

Quote

Ik vrees dat mensen het normaal en zelfs natuurlijk gaan vinden om uit het leven te stappen

Kees van der Staaij, SGP

Het CDA brengt tijdens het debat naar voren dat de huidige wetgeving prima is en dus ook niet anders hoeft. Het voorstel van het kabinet zou de 'balans verstoren'. De christelijke partij kan ook niets anders zeggen. In het nieuwe verkiezingsprogramma staat dat euthanasiewetgeving niet uitgebreid mag worden.

Motie van afkeuring
Ook de ChristenUnie en de SGP zijn tegen verandering van de huidige wet. Kees van de Staaij stelt zelfs 'diep geraakt' te zijn door het nieuwe voorstel. De partij dreigde de afgelopen dagen al met een motie van afkeuring tegen kabinet en voegde vandaag daad bij woord ,,Ik vrees dat mensen het normaal en zelfs natuurlijk gaan vinden om uit het leven te stappen", aldus Van der Staaij. Alleen de SGP en ChristenUnie steunden de motie, waarna die werd verworpen.

De SP wil geen nieuwe wet naast de huidige wetgeving. De PVV wil nog even nadenken voor er een standpunt komt, maar vreest dat mensen euthanasie willen 'omdat ze anderen niet tot last willen zijn'. GroenLinks meent 'dat dit debat gaat over zelfbeschikking om te leven. Je mag niet gedwongen worden om door te leven'.

Quote

Liefdesver­driet wordt niet gezien als duurzame reden voor voltooid leven en daarmee euthanasie

Edith Schippers, minister

Schippers
Volgens minister Schippers is het kabinet tot een oordeel gekomen na 'stevige afwegingen en discussies'. ,, Het kabinet wil leven maximaal beschermen, maar als leven geen waarde meer heeft, is die bescherming een hol begrip'', aldus de bewindsvrouw. Ze voegde daar nog aan toe dat zoiets als liefdesverdriet niet in aanmerking komt voor euthanasie. Schippers stelt verder vast dat het voorstel nog lang geen werkelijkheid is. Gezien de termijnen die hangen aan wetsvoorstellen, zal het zeker pas na de verkiezingen door een nieuwe Tweede Kamer worden behandeld.

Het voorstel kan al met al rekenen op een ruime Kamermeerderheid. VVD, PvdA D66, GroenLinks en 50Plus steunen het. CDA,CU en SGP zijn ronduit tegen.

Het besluit van het kabinet-Rutte II is opmerkelijk, omdat begin dit jaar een commissie onder voorzitterschap van socioloog Paul Schnabel nog voorstelde om niets te veranderen. Volgens deze commissie biedt de huidige wet genoeg ruimte voor euthanasie bij 'het merendeel' van de mensen die hun leven voltooid vinden. Ook de invoering van een zelfmoordpil zagen de wetenschappers destijds niet zitten, omdat zo'n middel in verkeerde handen kan komen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement