Volledig scherm
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP

Kamer dringt aan op verscherpt reisadvies Turkije

Partijen in de Tweede Kamer dringen bij minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan op een verscherpt reisadvies voor Turkije. Aanleiding is de arrestatie van een Nederlandse man die president Erdogan zou hebben beledigd en het land niet uit mag.

Quote

De Nederland­se regering moet aandringen op vrijlating en tegelijker­tijd moet het reisadvies heroverwo­gen worden

CDA-Kamerlid Raymond Knops

In het bestaande reisadvies worden alleen reizen naar het grensgebied met Syrië ontraden. Voor het overige roept Buitenlandse Zaken Nederlanders die naar Turkije reizen op alert te zijn en demonstraties te vermijden. Ook wordt hun erop gewezen dat in Turkije de noodtoestand van kracht is. Die maatregel is onlangs verlengd.

CDA en SP hebben Koenders schriftelijk vragen gesteld over de kwestie. Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops is het uitreisverbod voor de Nederlander veelzeggend: ,,Kritiek op Erdogan wordt gezien als dat men gelieerd is aan Gülen. De Nederlandse regering moet aandringen op vrij uitreizen en tegelijkertijd moet het reisadvies heroverwogen worden”, stelt hij.

Zorgelijke situatie

Volledig scherm
Sadet Karabulut (SP). © ANP

SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt van een ‘zorgelijke’ situatie. Ook zij stelt het voorbeeld van Duitsland te volgen, dat het reisverbod onlangs aanscherpte nadat een aantal landgenoten was opgesloten. Zij zitten, anders dan de Nederlander, nog steeds vast. Duitsers die naar Turkije willen reizen worden opgeroepen extra voorzichtig te zijn en zich vooraf te registreren bij de ambassade of het consulaat.

De Kamer heeft officieel niets te zeggen over reisadviezen: dat besluit is aan de regering. Toch ligt het volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke ‘voor de hand’ dat Koenders naar aanleiding van dit Nederlandse geval en de nieuwe Duitse lijn opnieuw kijkt of het advies nog wel toereikend is. Ook wil Ten Broeke dat Koenders, wellicht samen met zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, de zaak aankaart tijdens de eerstkomende Raad voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Hoofdredacteur Mehmet Cerit van de Turks-Nederlandse krant De Kanttekening vindt ook dat Nederland reizigers veel meer moet waarschuwen voor wat er nu in Turkije gebeurt. Veel niet-Gülen symphatisanten hebben zich volgens hem lang veilig gevoeld. ,,Maar wat er nu is gebeurd laat zien dat dit niet zo is. Ieder kritisch geluid wordt de mond gesnoerd.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet vooralsnog geen reden om het reisadvies aan te passen.  

Lees ook: 
Turken bang voor Turkse vakantie