Volledig scherm
Stemmen tellen op een stembureau. © ANP

Kamer gaat met Plasterk praten over veilig stemmen tellen

De Tweede Kamer gaat het met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hebben over de mogelijke problemen met de software waarmee de stemmen van de verkiezingen worden geteld. Gisteren werden de problemen bekend. De Kiesraad is al in 2011 gewaarschuwd dat hackers de uitslag zouden kunnen beïnvloeden.

RTL Nieuws meldde toen dat hoewel er met potlood en op papier wordt gestemd, het programma dat de aangeleverde uitslagen bij elkaar optelt kwetsbaar zou zijn. Dat geldt vooral als de software is geïnstalleerd op verouderde computers. Het nieuwsmedium baseerde zich op beveiligingsexperts. 

'Kinderlijk eenvoudig'

Beveiligingsonderzoeker en ethisch hacker Sijmen Ruwhof was een van hen. Hij zei tegen deze krant dat het voor kwaadwillenden ‘kinderlijk eenvoudig’ is de verkiezingsuitslag naar hun hand te zetten. ,,De voornaamste dreiging zijn buitenlandse inlichtingendiensten die de Nederlandse politiek naar hun hand willen zetten. Maar de hackers kunnen ook Nederlandse burgers zijn die hun eigen partij willen laten winnen.’’

Volgens Ruwhof gaat het mis zodra de handmatig getelde stemmen worden ingevoerd in een computer. ,,Een onbeschermd tekstbestand, op een onbeschermde usb, gemaakt op een onbeschermde computer, wordt met de auto vervoerd naar een verzamelplek. Daar worden alle USB-sticks verzameld en allemaal in één tekstbestand gestopt. Uiteindelijk drukt iemand op de knop ‘uitslag’ en wordt berekend wat de uitslag is. Als niemand de uitslag van het programma in twijfel trekt, dan is dit gewoon de uitslag.’’ 

Debat

Kees Verhoeven van D66 had gevraagd het onderwerp met minister Plasterk te bespreken. Een meerderheid in de Kamer wilde dat ook.