Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer. © anp

Kamer stemt definitief in met nieuwe steun Griekenland

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft woensdagavond ingestemd met een nieuw steunpakket voor Griekenland. VVD, PvdA, D66 en Groep Kuzu/Öztürk steunen het pakket.

De Tweede Kamer in debat over nieuwe steun aan Griekenland.
Volledig scherm
De Tweede Kamer in debat over nieuwe steun aan Griekenland. © ANP

De Tweede Kamer overlegde sinds 12.00 uur woensdagmiddag over nieuwe noodsteun. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde in met het nieuwe leningenpakket voor Griekenland. Wel is de steun die het kabinet heeft kleiner dan ooit. 

Leiders van de oppositiefracties pakten premier Mark Rutte hard aan tijdens het debat. Rutte was nog maar net begonnen aan zijn bijdrage in de Tweede Kamer toen Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) over hem heen vielen.

Onzeker
Minister Dijsselbloem was volgens AD-verslaggever Edwin van der Aa tijdens het debat een baken van rust, in tegenstelling tot de onzeker acterende Rutte. Hij zei dat hij er als eurogroepvoorzitter alles aan doet om het IMF erbij te houden en dat hij er vertrouwen in heeft dat het lukt. Het IMF vindt dat de eurolanden de Grieken tegemoet moeten komen met schuldverlichting.

Dijsselbloem legde uit dat er wordt gekeken naar de kosten die de Grieken jaarlijks kwijt zijn aan de leningen. Die mogen niet boven de 15 procent van de omvang van de economie uitkomen. Volgens Dijsselbloem komt dat de komende jaren niet boven de 12 procent uit. ,,Dus de schuld is gewoon houdbaar als de Grieken zich houden aan de afspraken.''

Quote

Opstappen, aftreden, wegwezen en nooit meer terugkomen

Geert Wilders tegen Mark Rutte

Gelogen
Volgens Geert Wilders heeft Rutte zich met verkiezingsbeloftes ,,het Torentje in gelogen''. Rutte heeft volgens hem al zijn beloftes uit de verkiezingscampagne van 2012 inmiddels gebroken. ,,Als u een vent bent, geeft u dat toe.'' Het zou Rutte sieren als hij zou opstappen, aldus Wilders. Hij diende dan ook een motie van wantrouwen in tijdens het debat. Slechts 13 Kamerleden stemden daarvoor, de rest tegen. Rutte wees de PVV-leider erop dat die ook wel eens een verkiezingsbelofte (over het niet verhogen van de AOW-leeftijd) heeft gebroken.

Rutte betoogde dat je als premier verantwoordelijkheid moet nemen en moet doen wat in het belang van Nederland is. ,,Dan lopen dingen soms anders.'' Hij zei opnieuw dat hij het ,,buitengewoon vervelend'' vindt dat hij zijn belofte uit 2012 heeft gebroken dat hij niet zou instemmen met extra leningen voor Griekenland. ,,Dit was het debat van de ontmaskering van de premier en de VVD," aldus Wilders.

Quote

U heeft de kiezer de ogen vol zand gestrooid.

Alexander Pechtold

Puinhoop
Toch hield Rutte vol dat hij de Nederlander recht in de ogen kan kijken. Een derde pakket leningen bleek nodig omdat de regering-Tsipras er in Griekenland de afgelopen maanden zo'n puinhoop van heeft gemaakt. Dat was op het moment van zijn belofte in september 2012 niet te voorzien, aldus de premier.

D66-leider Alexander Pechtold beschuldigde Rutte van ,,politieke flessentrekkerij''. Hij zei dat Rutte de kiezer helemaal niet recht in de ogen kan kijken, ,,want u heeft ze de ogen vol zand gestrooid''. Volgens hem was de belofte in het RTL-debat ,,een politiek stuntje'' om de eurosceptische kiezer binnen te halen. Pechtold diende een motie in, met als doel de Kamer te laten stemmen over het al dan niet accepteren van het steunpakket. Ook die motie werd verworpen.

Fel
Arie Slob (ChristenUnie) vroeg Rutte gewoon toe te geven dat hij de belofte alleen deed om electorale redenen. Rutte reageerde daar fel op. SP-leider Emile Roemer zei dat de verschillende economen er ten tijde van het verkiezingsdebat al op wezen dat een derde steunpakket niet uit te sluiten was. ,,De premier wordt er niet geloofwaardiger op'', concludeerde hij.

CDA-leider Sybrand Buma en Roemer wilden weten of Rutte nu uitsluit dat er ooit nog eens extra geld naar de Grieken moet. Rutte zei - wijs geworden door het verleden - dat hij daar geen garanties voor wil geven.