Volledig scherm

Kamer steunt motie weigerambtenaren

UpdateDe Tweede Kamer wil het verschijnsel van de weigerambtenaar laten aanpakken. Een voorstel voor een nog uit te werken wettelijke regeling daartoe van GroenLinks werd vanmiddag aangenomen met 84 stemmen voor en 58 stemmen tegen. Ook de PVV, die zelf plannen wil ontwikkelen voor een verbod op weigerambtenaren, stemde voor.

 Iedereen weet dat de VVD eigenlijk voor wilde stemmen, maar niet durfde en een overgrote meerderheid van de Kamer voor is. Ik kan me niet voorstellen dat het kabinet de motie niet uitvoert  
Ineke van Gent

De VVD wil een reactie van het kabinet afwachten op een advies van de Commissie Gelijke Behandeling. Het CDA en de SGP, die in de Eerste Kamer zo belangrijk is voor het kabinet, hebben begrip voor ambtenaren die moeite hebben met huwelijken tussen homo's.

Onverwacht
Dat de motie werd aangenomen, kwam tamelijk onverwacht. Een meerderheid mocht dan al wel voorstander zijn van het verplichten van het sluiten van een homohuwelijk door alle trouwambtenaren, maar toch werd aangenomen dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV er geen interne problemen over wilde.

Doordat de PVV zou gaan schrijven aan een tijdrovend initiatiefwetsvoorstel om weigerambtenaren te verbieden, leek de kwestie op de lange baan te gaan. De PVV zou initiatieven vanuit de oppositie daarom niet steunen, zo leek vorige week nog.

'Bijzonder pijnlijk moment'
VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis beleefde 'een bijzonder pijnlijk moment' toen zij tegen een motie over de aanpak van weigerambtenaren moest stemmen terwijl ze eigenlijk voor is. 'Het is altijd pijnlijk als je tegen je eigen principiële uitgangspunten moet stemmen', aldus Hennis.

Volgens haar heeft de VVD-fractie een afweging gemaakt en legt zij zich daar bij neer. Als eenling afwijkend stemmen had ze ongepast gevonden. De VVD wil eerst de reactie van het kabinet afwachten op een advies van de Commissie Gelijke Behandeling uit 2008 over weigerambtenaren. Vorige week bleek dat die nog langer op zich laat wachten omdat het kabinet eerst nog juridisch advies inwint bij de Raad van State.

Volgens Hennis spelen daarnaast de verhoudingen in de regeringscoalitie een rol. Voor de aanpak van de economische crisis is in haar ogen een daadkrachtig kabinet nodig en de kwestie van de weigerambtenaren zou de verhoudingen met onder meer coalitiepartner CDA onnodig op scherp zetten.

'Triest'
De SGP is teleurgesteld dat een meerderheid in de Tweede Kamer de weigerambtenaren wil aanpakken. 'Triest. Bij een Kamermeerderheid is kennelijk noch de joodse, noch de christelijke traditie in veilige handen', stelt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.

De SGP komt op voor trouwambtenaren die geen homo's willen trouwen. Van der Staaij vestigt zijn hoop nu op de Raad van State die nog eens gaat kijken naar de juridische positie van de gewetensbezwaarde ambtenaren.

COC gelukkig
Homobelangenorganisatie COC Nederland is 'gelukkig' dat de Tweede Kamer het niet pikt dat ambtenaren weigeren homo's in de echt te verbinden en het fenomeen wil aanpakken. 'We rekenen er op dat nu ook het kabinet niet langer treuzelt en snel verbiedt dat Nederlandse ambtenaren in de uitoefening van hun functie discrimineren', zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp.

CDA niet verrast door PVV
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma was niet verrast dat gedoogpartner PVV voor de motie stemde. Volgens hem was er ook geen afspraak met de PVV om tegen het voorstel te stemmen.

Van Haersma Buma zei dat na afloop van de stemming. De PVV hielp de motie van GroenLinks aan een meerderheid. Het CDA, dat ruimte wil houden voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren, wist dat dat zou gebeuren. Het is volgens Van Haersma Buma nu aan het kabinet om te reageren op de motie.

'Dat is democratie'
Ook VVD-fractievoorzitter Stef Blok zei dat het aan het kabinet is hoe het met de motie omgaat. Op de vraag wat hij ervan vindt dat de PVV voor heeft gestemd, zei hij: 'Dat is democratie.' Blok wees erop dat de VVD met het CDA heeft afgesproken dat in elke gemeente homo's moeten kunnen trouwen en dat er deze kabinetsperiode niets aan de wetgeving zou veranderen. 'Wij hebben ons aan de afspraak gehouden', aldus Blok.

Zijn CDA-collega benadrukte verder dat dit onderwerp geen onderdeel van het gedoogakkoord was. Deze kwestie verandert de verhoudingen ook niet. 'Je weet dat je verschillende standpunten hebt', zei Van Haersma Buma.

'Aanpak nog dit jaar'
GroenLinks gaat ervan uit dat het kabinet nog dit jaar de motie over de aanpak van weigerambtenaren bij homohuwelijken uitvoert. Dat zei Ineke van Gent van de oppositiepartij. Volgens Van Gent hebben de liberalen van de VVD weliswaar met de christelijke partijen in de Kamer tegengestemd, maar zij gaat ervan uit dat het minderheidskabinet van VVD en CDA haar motie nog dit jaar uitvoert.

'Iedereen weet dat de VVD eigenlijk voor wilde stemmen, maar niet durfde en een overgrote meerderheid van de Kamer voor is. Ik kan me niet voorstellen dat het kabinet de motie niet uitvoert', aldus de GroenLinks-politica. Zij wil binnen een paar weken een reactie van het kabinet.

Van Gent had voor de zomer haar motie juist aangehouden in de hoop dat de VVD voor zou gaan stemmen. Maar zij is 'blij' dat de motie het 'nu eindelijk' met steun van gedoogpartner PVV heeft gehaald.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland, Engeland en Denemarken gaan mensen de straat op om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”