Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, Premier Mark Rutte en Kees Verhoeven (D66) in de Tweede Kamer tijdens het debat over de aanpassing van het Oekraineverdrag.
Volledig scherm
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, Premier Mark Rutte en Kees Verhoeven (D66) in de Tweede Kamer tijdens het debat over de aanpassing van het Oekraineverdrag. © ANP

Kamer steunt oplossing Oekraïneverdrag

Ondanks felle kritiek van een groot deel van de oppositie, steunt een meerderheid van de Tweede Kamer de wet die het Oekraïneverdrag goedkeurt. De uitweg die premier Mark Rutte na het ‘nee’ bij het Oekraïnereferendum heeft gevonden, wordt gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA, plus D66 en GroenLinks, zo bleek vanavond tijdens een Kamerdebat over het verdrag. 

Die laatste drie partijen werden hard aangevallen omdat zij vóór en kort na het referendum van 6 april 2016 plechtig beloofden de uitslag te respecteren. Zij veranderden van mening door de bijlage bij het verdrag die Rutte eind vorig jaar in Brussel heeft onderhandeld. Daarmee stelt de minister-president tegemoet te komen aan de belangrijkste zorgen van de nee-stemmers.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is dat ‘inlegvel’ in feite leeg. ,,De tekst verandert helemaal niets aan het verdrag.” VVD’er Han ten Broeke verweet het CDA vervolgens een ‘vakantievierende oppositiepartij’ te zijn die wegloopt van verantwoordelijkheid. Hij wees erop dat de christendemocraten eerder vóór het verdrag hebben gestemd en juist tegen referenda zijn.

Ook Rutte deelde een sneer uit naar het CDA van Omtzigt, die volgens hem niet thuis gaven toen hij er maatregelen genomen moesten worden om Nederland uit de crisis te halen. Ook stelde de premier dat de bijlage wel degelijk juridisch bindend is. ,,De andere lidstaten hebben met hun handtekeningen dit inlegvel aan het verdrag verknoopt.”

Oekraïneverdrag-moe

De Kamer was zichtbaar Oekraïneverdrag-moe. De verwachting was dat Rutte hard zou worden aangevallen; dit zou immers de laatste kans zijn om hem het vuur aan de schenen te leggen in de Tweede Kamer, die vrijdag met verkiezingsreces gaat. Maar dat gebeurde nauwelijks. Meerdere Kamerleden memoreerden dat ze voor de zoveelste keer debatteerden over het onderwerp en spraken de wens uit dat dit de laatste keer zou zijn. Voor de Tweede Kamer is dat ook zo. De Senaat moet zich na de verkiezingen nog wel buigen over het verdrag tussen de EU en Oekraïne.

Daar kan het kabinet, in tegenstelling tot de Tweede Kamer, niet op een meerderheid rekenen. Voor voldoende steun in de Eerste Kamer zijn minimaal twee senatoren van het CDA nodig. Die partij keert zich in de Tweede Kamer sinds de referendumuitslag tegen het goedkeuren van het verdrag, maar Europa-gezinde senatoren zouden voor willen stemmen.