Volledig scherm
Client tbs-kliniek op de luchtplaats van de isoleercel © anp

Kamer: Vaart maken met wet die opleggen tbs makkelijker maakt

Het moet voor rechters makkelijker worden om tbs op te leggen, ook als verdachten niet willen meewerken aan onderzoek naar hun persoonlijkheid. Dat wil de Tweede Kamer. De zaak-Michael P. toont aan dat de lat nu te hoog ligt om tbs op te kunnen leggen.

Misdadigers kunnen alleen tbs krijgen als bij hen een geestelijke stoornis wordt vastgesteld. Maar bij veel verdachten is dat moeilijk, omdat ze niet meewerken aan onderzoek. Ook Michael P. weigerde dat, toen hij in 2011 vast zat voor een meervoudige verkrachting. Hij kreeg alleen celstraf. Hij zit nu vast voor de moord op de Utrechtse Anne Faber.


Quote

Deze wet zo snel mogelijk behandelen, om dit soort ellende in de toekomst te voorkomen

Madeleine van Toorenburg, CDA-Kamerlid

Een nieuwe wet maakt het mogelijk dat het Openbaar Ministerie informatie kan opvragen over eerdere psychiatrische behandelingen. Met die informatie in de hand kan een rechter dan alsnog tbs opleggen. Maar deze wet ligt echter al vijf jaar op goedkeuring in de senaat te wachten. ,,Wij willen dat deze wet zo snel mogelijk wordt behandeld, om dit soort ellende in de toekomst te voorkomen’’, zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. De rest van de Kamer sluit zich bij de oproep aan.

Foute fantasiën

Ook hoogleraar Hjalmar van Marle vindt dat Michael P. in 2011 tbs had moeten krijgen. Dat had het drama rond Anne Faber voorkomen, stelt de oud-directeur van het Pieter Baan Centrum. Maar hij vindt dat de rechter dat ook zónder de nieuwe wet had kunnen doen. Ook zonder rapportages had de rechter kunnen concluderen dat Michael P. een stoornis had en dus tbs moest krijgen. ,,De manier waarop hij toen tot zijn daad kwam, zijn opvattingen over seks: het is allemaal een afspiegeling van de foute fantasieën van deze man’’, zegt Van Marle. ,,Dat is een seksuele stoornis.’’

Rechters hebben nog te vaak ‘koudwatervrees’ om verdachten tbs op te leggen zonder dat er een rapport over hun psyche ligt, zegt Van Marle. ,,We moeten met psychologen, rechters en het OM om de tafel om die vrees weg te nemen. De kans op herhaling is na tbs vier keer zo klein als na een gewone celstraf. Bovendien had Michael P. nu nog in een kliniek gezeten, als hij destijds tbs had gekregen.’’