Volledig scherm
Gesluierde vrouwen bij een salafistische bijeenkomst. © epa

Kamer wil nog meer actie tegen salafisme

De Tweede Kamer wil veel meer maatregelen om de invloed van salafisme tegen te houden in Nederland. Deze fundamentalistische islamitische stroming speelt volgens de Kamer een rol bij de radicalisering van jongeren, verspreidt een ondemocratisch gedachtegoed en belemmert de integratie in de samenleving.

In een aantal ruim gesteunde moties van de SP en de VVD wordt het kabinet donderdag opgeroepen om niet meer samen te werken met salafistische organisaties en ze geen subsidie meer te verstrekken. Bestaande relaties moeten worden beëindigd.

Ook wil de Kamer liever niet dat gebedshuizen geld krijgen uit Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar. En als dat wel zou gebeuren, dan moet de geldstroom vooraf goedgekeurd en gecontroleerd worden door de overheid.

Salafisme
Het salafisme is een ultra-conservatieve stroming binnen de islam, die modernisering hekelt. Ook zijn salafisten voorstander van het invoeren van de sharia, oftewel de islamitische wet. Een strikte naleving van wetten uit de begintijd van de islam wordt nagestreefd.

Verbod
De Kamer is bezorgd over de toenemende buitenlandse invloed op de moskeeën in Nederland. Nog geen week geleden vroegen de Kamerleden het kabinet middels moties om salafistische organisaties in kaart te brengen en te bekijken of een verbod mogelijk is. Daarnaast moet er meer onderzoek komen naar radicaliseringsprocessen onder jongeren.

Verder nam de Kamer een voorstel van de VVD en PvdA-coalitie aan om salafisten te weren in asielzoekerscentra. Salafistische vrijwilligers proberen soms onder het mom van het bieden van geestelijke zorg asielzoekers te ronselen. Deze motie werd met 105 stemmen voor en 37 tegen aangenomen.