Volledig scherm
© Evert-Jan Daniels

Kamerhumor: VVD'ers leggen boter op hoofd van Den Uyl

Een mooie, roemrijke traditie. Zo omschrijven Haagse liberalen de gewoonte van VVD'ers om na de lunch nog even een pakje boter op het hoofd van PvdA-grootheid Joop den Uyl te leggen.

Quote

De PvdA is in het Kamerge­bouw naarstig op zoek gegaan naar een borstbeeld van een VVD-pre­mier, maar heeft dat tot op heden nog niet kunnen vinden

PvdA
Volledig scherm
© Evert-Jan Daniels

Het blijft een gek gezicht als je het restaurant op de tweede verdieping van het Kamergebouw uitloopt; op het statige, bronzen borstbeeld van Den Uyl, prijkt regelmatig een klein pakje boter. Soms roomboter, soms margarine. ,,Dit gebeurt al zolang ik hier werk," glimlacht een VVD'er. ,,Zo eren wij de Sinterklaas van de PvdA en het beleid dat deze koekenbakker jarenlang voerde."

De term 'Sinterklaas' verwijst naar een bekende uitspraak die VVD'er Hans Wiegel deed over Den Uyl in een debat tijdens de verkiezingen van 1972. Snerend over de losse begrotingsdiscipline van de PvdA wees Wiegel naar hem: ,,Sinterklaas bestaat!!! Daar zit-ie!"

Feestbegroting
Lang werd het beeld, dat er al sinds 1992 staat, gewoon met rust gelaten. Toen Jan Peter Balkenende op Prinsjesdag 2006 een 'feestbegroting' presenteerde, moest iedereen echter terugdenken aan de tijd van Den Uyl. En verscheen het kuipje boter ineens op diens hoofd.

Wiegel vindt de grap 'niet zo stijlvol', laat hij nu weten. ,,Het is na-tuurlijk een slechte zaak dat iemand met zo'n staat van dienst belachelijk wordt gemaakt in het huis van de democratie. Als ik nog VVD-leider was, gebeurde dit niet. Of werden de daders op het matje geroepen."

De PvdA laat weten dat ze ervan uitgaat dat het pakje boter door de VVD op de juiste wijze is gedeclareerd. ,,Verder is de PvdA in het Kamergebouw naarstig op zoek gegaan naar een borstbeeld van een VVD-premier, maar heeft dat tot op heden nog niet kunnen vinden."