Volledig scherm
Een ICE-trein op het traject tussen Hannover en Kassel. © EPA

Kamerleden lobbyen bij Duitse collega's voor snelle trein

Duitsland geeft te weinig prioriteit aan goede trein- en vaarverbindingen met Nederland, vindt de Tweede Kamer. Daarom zetten Kamerleden van VVD, PvdA, SP en D66 een opmerkelijke stap: ze gaan zelf lobbyen bij hun Duitse collega's in de Bundestag.

Quote

Belangrij­ke investerin­gen hebben aan Duitse zijde een lage prioriteit

Betty de Boer, VVD
Volledig scherm
PdvA-kamerlid Duco Hoogland © ANP

Kamerleden brengen geregeld buitenlandse werkbezoeken, maar dat ze zo nadrukkelijk gaan lobbyen komt vrijwel nooit voor. Ze maken zich dan ook grote zorgen. Duitsland dreigt projecten die voor Nederland belangrijk zijn op de lange baan te schuiven. Het Duitse parlement zal er in het najaar over beslissen.

,,Belangrijke investeringen hebben aan Duitse zijde een lage prioriteit. Dat willen we omkeren'', zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer, die het initiatief heeft genomen voor de lobby. ,,Dat is ook in het belang van Duitsland. Rotterdam is de belangrijkste haven van Duitsland, we moeten dus zorgen voor goede verbindingen.''

Handel
PvdA-Kamerlid Duco Hoogland: ,,Duitsland gaat bepalen waar ze welke investeringen gaan doen. Dat is belangrijk voor onze handel. Daarom moeten we er nu naartoe, anders zijn we te laat.'' Een belangrijk punt voor Nederland is de snelle intercityverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf. Daarvoor is een verdubbeling van het spoor nodig in een deel van Duitsland, maar dat heeft voor de oosterburen geen prioriteit. Als het aan de Duitse regering ligt zal er naar verwachting niet voor 2030 aan die klus worden begonnen.

Uitdiepen

Ook het uitdiepen van de Rijn staat niet bovenaan haar prioriteitenlijstje. Regeringspartij VVD vindt dat de rivier snel moet worden uitgebaggerd, zodat de binnenvaartschepen er goed doorheen kunnen. Ook de sluizen zouden beter onderhouden moeten worden. ,,We moeten onze investeringen beter afstemmen'', vindt De Boer. ,,De Betuweroute is een slecht voorbeeld.'' Nederland was daar al mee klaar, toen de Duitsers nog moesten beginnen.

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”